Sponsor twijfelt aan samenwerking bobteams

Laaiend is hij. Wim Noorman is de directeur van Eurotech, het bedrijf dat de laatste twee seizoenen geld, tijd en mankracht investeerde om de Nederlandse bobteams dichter bij de wereldtop te brengen. Het besluit van Edwin van Calker niet in de olympische viermanswedstrijd te starten, tekent volgens hem het amateurisme van de sport in Nederland.

"Ik heb me een keer eerder zo gevoeld als nu. Dat was aan de start van de Dakar Rally die in 2008 op het allerlaatste moment werd afgelast." Noorman zit met zijn bedrijf al jaren in de autosport. Twee jaar geleden vonden de bobbers de Limburgse snelheids- en sportliefhebber. Noorman nam de uitdaging aan. Een grote truck, twee personeelsleden en de ontwikkeling van een nieuwe, echte Nederlandse slee werden ingezet. 

Gisteren zat hij kwaad in Whistler, waar de Nederlandse bobsleeërs verblijven tijdens de Winterspelen. "Ik heb Edwin voorgehouden dat hij hier misschien zijn leven lang spijt van blijft houden. Hij was niet meer voor rede vatbaar", aldus Noorman. "Dit is zonde van ons werk. Ik had altijd het idee dat hij werkte met een verborgen agenda. Pas in december, bij een concert waar we met alle bobbers waren, liet hij voor het eerst blijken dat hij het werk van mijn bedrijf waardeerde. Het lag altijd aan wat anders. Dan de ijzers, dan de slee, behalve aan hem zelf."

"Ik zie dit alles als een proces van professionalisering van de sport in Nederland. Van meedoen naar winnen. Edwin is geen topsporter, al heeft hij zich wel altijd zo gepresenteerd. Dat zie je in de wegracerij ook. Ze denken dat ze god zijn tot ze een echte tegenstander tegenkomen. Dit besluit geeft de zwakte van een sporter weer." Noorman weet nog niet of hij zijn activiteiten in de bobsport voortzet. "Hoe we verder gaan zal afhangen van veel dingen. We hadden maar één piloot, dat is veel te weinig. We moeten in elk geval iemand hebben die geniet als ie onder druk staat."