Australische Lassila grijpt aerials-goud

De Australische aerials-skister Lydia Lassila heeft olympisch goud gewonnen. Ze zette in haar sprongen scores van 106,25 en 108,49 punten neer en bleef daarmee de Chinezen Nina Li en Xinxin Guo voor. Het is na goud voor halfpipesnowboardster Torah Bright en zilver voor mogulskiër Dale Begg-Smith de derde Australische medaille van deze Spelen.

De twaalf skisters in de aerials-finale, allen afkomstig uit China, Australië, Wit-Rusland of de Verenigde Staten, hadden op Cypress Mountain te maken met behoorlijk wat mist. Die was echter vooral hinderlijk voor het publiek dat niet veel meer kon zien dan de landingen.

In de eerste ronde had de Chinese Mengtao Xu nog de beste score neergezet , maar in de tweede sprong zette vrijwel iedereen een hogere score neer. Guo en Li, na de eerste sprong nog vijfde en vierde, schoven een plaatsje op ten koste van Assoli Slivets uit Wit-Rusland, die haar eerste sprong niet kon overtreffen.

Vervolgens zette Lassila een uitstekende score neer waardoor de twee Chinese vrouwen naar plaats twee en drie schoven met alleen landgenote Xu nog boven aan de heuvel. Haar tweede sprong leek goed te gaan, maar bij de landing raakte ze de balans kwijt, draaide achterstevoren op haar ski's en viel daardoor uiteindelijk. Die misser betekende slechts een zesde plaats.