Goud shorttracksters China, Oranje vierde

De Chinese vrouwenrelayploeg heeft dinsdag goud gewonnen in het olympische shorttracktoernooi. Zuid-Korea dacht de zege in het Pacific Coliseum binnen te hebben, maar dat land werd na afloop gediskwalificeerd. Canada eiste zo het zilver op, het brons ging naar de Verenigde Staten. Door de uitsluiting van Zuid-Korea eindigde Nederland als vierde.

Jorien ter Mors, Annita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos bleven eerder in de B-finale Hongarije, Italië en Japan voor. De Oranje-rijdsters herstelden zich zo van de halve finale, die anderhalve week eerder teleurstellend verliep. De vrouwen van bondscoach John Monroe eindigden toen als derde achter Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

"Na die wedstrijd hebben we een week lang op de aflossingen geoefend", zei Vos. "Het ging nu veel beter, gestroomlijnder." Na hun zege in de B-finale hoopten de Nederlandse vrouwen op een klein wonder. Meer dan de vierde plaats zat er echter niet in. "Dit is het hoogst haalbare", vond Ter Mors. "Dit is de hoogste plek ooit voor Nederland bij de Spelen op dit onderdeel."