Van Calker: "Risico van het vak"

De Nederlandse bobsleeërs crashten tijdens de eerste training van de tweemansbob op het ijs van Vancouver. Piloot Edwin van Calker bleef ongedeerd bij het ongeval, terwijl remmer Arnold van Calker last van een rib kreeg.

"Het risico van het vak. Een tikkie voor het zelfvertrouwen," zei remmer Arnold van Calker. "Het ging boven in bocht vier of vijf al niet lekker. Het ingaan van elf was goed, bij twaalf kwamen we er te vroeg uit. Dan word je in de cruciale dertiende bocht weggeschoten. We bleven niet op de ijzers."

De Nederlandse bob was niet de enige die niet in het rechte spoor wist te blijven. De Zwitsers Beat Hefti en Daniel Schmidt, de Duitser Karl Angerer, de Italiaan Fabrizio Tossini, de Japanner Hiroshi Suzuki en de Roemeen Nicolae Istrate hielden hun slee ook niet in het rechte spoor. De grootste klap kwam op naam van het Australische duo Christopher Spring en Duncan Harvey. Laatstgenoemde is met onbekende verwondingen vervoerd naar het ziekenhuis.

De bocht waar de ongevallen gebeuren heeft als bijnaam fifty-fifty gekregen. Ondanks de dood van de Georgische rodelaar Nodar Kumaritashvili wil Van Calker niet spreken over een gevaarlijke baan. "Het is een uitdagende baan. Gevaarlijk is een te zwaar woord. Dit is niet lekker op de eerste trainingsdag. Je wilt liever anders beginnen. Dit is een tikje voor het zelfvertrouwen."

Piloot Edwin van Calker zal de komende dagen ook trainingsruns af gaan leggen met Timothy Beck als remmer. In de wedstrijd zal Sybren Jansma weer achter de slee plaats gaan nemen.