Gerritsen: "Ik voel de zenuwen"

Annette Gerritsen begint vanavond aan haar Olympische Spelen in Vancouver. De Nederlandse schaatsster verschijnt dan aan de start van de 500 meter en neemt het in de eerste shifting op tegen de Japanse Nao Kodaira.

"Ik weet dat ik er alles aan gedaan heb," begint Gerritsen, die duidelijk last heeft van zenuwen. "Ik weet dat ik in vorm ben. Maar het moet in de wedstrijd allemaal precies kloppen en dat is heel spannend. Ik voel de zenuwen. Ik weet nu al dat ik voor de start nerveuzer zal zijn dan normaal."

Toch laat Gerritsen zich door de spanning niet van de wijs brengen. "Zenuwen zijn goed. Je kunt ze positief gebruiken, zodat je scherper bent," zegt de schaatsster van de Control-formatie. Om de zenuwen enigszins de baas te zijn, stippelt ze haar ideale race een aantal keer per dag in haar gedachten uit. "In de trainingen probeer ik die ideale momenten zoveel mogelijk te voelen. Steeds losse stukjes: een start, een versnelling in een bocht, zodat ik voor de wedstrijd precies weet wat ik moet doen en hoe dat voelt."