Parlement Nigeria legt macht bij vicepresident

Het Nigeriaanse parlement heeft vandaag de macht over het land overgedragen aan vicepresident Goodluck Jonathan. Hij vervangt de zieke president Umaru Yar'Adua. Door de lange afwezigheid van de president heerst in het dichtbevolkte Nigeria groeiende onrust.

Het Nigeriaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat namen moties aan, waarin Jonathan wordt gevraagd als president en opperbevelhebber op te treden, totdat Yar'Adua terugkeert uit Saudi-Arabië. De president verblijft daar sinds november om behandeld te worden voor hartproblemen.

Hoewel de Nigeriaanse wet voorziet in de mogelijkheid de macht over te dragen aan de vicepresident, had Yar'Adua bij zijn vertrek niemand formeel aangewezen om zijn positie waar te nemen. De hierdoor veroorzaakte crisis -in een land met een geschiedenis van militaire dictators en coups- heeft de internationale aandacht op het land gevestigd. Europese leiders en de Verenigde Staten riepen het land op de grondwet te volgen.

Kranten begonnen zich zorgen te maken over mogelijke couppogingen naarmate Yar'Adua langer wegbleef, maar militaire leiders lieten enkele weken geleden weten dat ze geen machtsambities hebben en de grondwet willen respecteren.

Het besluit van het parlement om de macht aan vicepresident Jonathan over te dragen kan de opmaat vormen voor nieuwe juridische strijd en machtsstrubbelingen. In de motie van het parlement staat weliswaar dat Yar'Adua de macht weer kan overnemen als hij terugkeert en fit genoeg is om het land te leiden, maar velen denken dat Yar'Adua daarvoor te ziek is. Daardoor wordt de vraag opgeworpen wie de regeringspartij gaat leiden bij de presidentsverkiezingen in 2011.

De machtsoverdracht kan tevens een ongeschreven overeenkomst tussen het christelijke zuiden en het islamitische noorden van Nigeria over het delen van de macht in gevaar brengen. De christelijke Jonathan neemt de macht over, voordat de ambtstermijn van de islamitische Yar'Adua officieel afgelopen is.

Sinds het vertrek van Yar'Adua is het geweld tussen christenen en moslims opgelaaid. Bij sektarisch geweld vielen meer dan driehonderd doden en duizenden mensen sloegen op de vlucht. Bovendien wankelt het bestand met de rebellen in de olierijke Nigerdelta en gelden er voor reizigers uit Nigeria verscherpte veiligheidsmaatregelen na de poging van de jonge Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab om een Amerikaans vliegtuig op te blazen.