Groothuis: "Sta er beter voor dan ooit"

Voor Stefan Groothuis was er vier jaar geleden maar één weg die hem naar Olympisch Goud zou moeten brengen. Hij maakte destijds een route en hiervan mocht onder geen beding worden afgeweken. Als bijvoorbeeld de bus naar de schaatsbaan vertraging opliep raakte Groothuis al geïrriteerd. Verspilde moeite, blijkt nu.

"Ik ben iets losser geworden." In 2006 ging Groothuis ook niet een andere wedstrijd bezoeken of zomaar de stad in. Andere hadden hem namelijk gewaarschuwd voor de vele afleidingen die er waren. Het werd uiteindelijk zo erg dat Groothuis bijna niet meer uit zijn hotelkamer kwam.

Inmiddels weet de pupil van coach Jac Orie beter: "Ik wil iets meer genieten van het fenomeen Spelen," legt hij uit. "En soms moet je ook de dingen accepteren zoals ze lopen. In Vancouver zal je ook wel weer allerlei recepties hebben, waardoor ik 's middags niet altijd aan mijn anderhalf rust toe kom. Een paar jaar geleden kon ik me daar druk om maken. Nu laat ik dat lekker gaan. Je kan het toch niet benvloeden."

Als de Gelderlander deze instelling aan blijft houden vergroot hij zijn kans op een medaille tijdens de Olympische Spelen. Hij zit in dat er niet maar een weg is die leidt naar Olympisch Goud. Niet voor niets herhaalde de Nederlands sprintkampioen keer op keer dat hij ervan overtuigd is er genoeg mogelijkheden zijn om Shani Davis te verslaan.

"Waarom ik van Shani win? Omdat ik in bepaalde fases van de race al heb laten zien dat ik beter dan hem ben," aldus Groothuis die momenteel in Calgary zijn laatste voorbereidingen treft voor de Olympische Spelen. "In de opening kan ik wat winst pakken, in de eerste ronde hoef ik niet voor hem onder te doen en ik heb ook laten zien dat ik een heel goede slotronde kan rijden. Als ik die dingen in één race combineer, kan ik sneller zijn."

Er zijn er veel die al zijn vergeten dat Groothuis vier jaar geleden ook al op weg was naar een medaille in Turijn. Na 600 meter noteerde hij de snelste tijd van iedereen. Echter, in de voorlaatste bocht ging het mis, Groothuis sneed de bocht verkeerd aan en moest deze corrigeren. Hierdoor vloog hij uit de binnenbocht en was de kans op een medaille verkeken. "Voor mij was die race een bevestiging dat ik bij belangrijke wedstrijden altijd iets extra's kan brengen."

Ook in Vancouver zal de slotronde cruciaal zijn in de strijd om het olympisch goud op de 1000 meter. Hier heeft het team van Jac Orie de afgelopen weken zeer specifiek op getraind. Dat ze technisch goed blijven schaatsen op het moment dat hun benen volledig verzuurd zijn. Dit is tevens een kwaliteit die Shani Davis bijna tot in de perfectie beheerst.

"Natuurlijk is Shani favoriet. Hij heeft alles gewonnen, dat kan niemand ontkennen," beseft ook Groothuis. "Maar ik hoef voor hem niet onder te doen. En die laatste 0,1 of 0,2 seconde die bepalend zijn? Ik geloof in mijn droom van de Spelen."