Onrust voor Spelen in Duits schaatskamp

Met nog slechts acht dagen voor de start van de Olympische Spelen in Vancouver heeft Anni Friesinger gezorgd voor een relletje in het Duitse schaatskamp. Aanleiding hiervoor is de beslissing van de Duitse bond om arts Gerald Lutz mee te nemen naar Canada.

Lutz stelde vorig jaar na overleg met de Duitse bond dat Claudia Pechstein een milde griep had, terwijl ze betrapt was op abnormale bloedwaarden. Sindsdien wil Friesinger niets meer met hem te maken hebben. In plaats daarvan zou Volker Smasal mee moeten gaan naar Vancouver. Deze arts is de vaste begeleider van Friesinger en hielp haar in 2008 met een knieoperatie.

Uit het overleg dat volgde is gekomen dat de arts van de shorttrackers Mario Bottesi nu Friesinger bij zal staan. "Dit is een compromis, maar niet de ideale oplossing voor een atlete met zo'n staat van dienst als Anni," zei de manager van de schaatsster Klaus Kärcher. Het Duitse Olympische Comité reageerde er bij monde van Thomas Bach op: "We kunnen niet voor elke atleet een persoonlijke arts meenemen."