Vier jaar geëist in zaak villaspanjehuren.nl

Het Openbaar Ministerie in Groningen heeft vier jaar cel geëist tegen een 41-jarige man die ervan verdacht wordt honderden vakantiegangers te hebben opgelicht. Bijna vierhonderd Nederlanders en 150 Belgen gingen via zijn site villaspanjehuren.nl het schip in.

De slachtoffers huurden huisjes die al verhuurd bleken te zijn of die helemaal niet bestonden. Het aanbetaalde geld waren ze kwijt en een deel van hen kwam er pas op de plaats van bestemming achter dat er iets niet klopte.

De zaak kwam aan het rollen toen een aantal van hen in juli aangifte deed. Na aandacht in de media voor de zaak bleven de aangiftes binnenstromen. De eigenaar van de site was intussen met de noorderzon vertrokken.

Justitie verwijt hem dat hij op 'gewiekste wijze' met een professioneel uitziende site slachtoffers heeft gemaakt. Ook de omvang van de zaak en het feit dat het geld is verdwenen speelden mee in het bepalen van de hoogte van de strafeis.

De politie zei eerder uit de gaan van een bedrag van ongeveer een miljoen euro dat door de man zou zijn buitgemaakt. De Nederlandse gedupeerden hebben samen in ieder geval ruim vijf ton schade geleden. Hoe groot het bedrag precies is is niet bekend.

Justitie vervolgt de man ook voor witwassen en probeert de criminele winsten later in een aparte ontnemingszaak terug te krijgen. Daarvoor wordt zo precies mogelijk vastgesteld hoeveel winst de man met zijn praktijken heeft gemaakt.

De rechter doet uitspraak op 18 februari.