[Afrika Cup] Uitslagen Poule D

Vandaag kwamen ook de landen uit Poule D in actie. Tegenstander op het WK van Oranje, Kameroen, trof voetbaldwerg Gabon. Het andere duel ging tussen Zambia, met FC Utrecht-aanvaller Jacob Mulenga in de gelederen, en Tunesië.

Kameroen - Gabon

Kameroen mocht vandaag tijdens hun eerste duel om de Afrika Cup 2010 aantreden tegen het op papier gemakkelijke Gabon. De Ontembare Leeuwen traden onder meer aan met Inter-spits Samuel Eto'o en Arsenal-speler Alexandre Song. De openingsfase was echter voor Gabon.

Gabon nam zelfs na een kwartier brutaal de leiding. Daniel Cousin wist het slechte verdedigingswerk van Kameroen af te straffen en bracht daardoor Azingo Nationale op een verrassende 0-1 voorsprong. Een steekpass belandde voor zijn voeten en wist vervolgens Kameroen-goalie Kameni te verschalken. Kameroen drong vervolgens aan, maar Gabon wist de voorsprong verrassend tot de rust vast te houden.

Na rust opende Kameroen opnieuw de jacht op de gelijkmaker. Achille Emana kreeg de beste kansen voor zijn land, maar hij wist keer op keer niet te scoren. Daardoor kreeg Gabon steeds meer het gevoel dat een stuntje tegen Kameroen erin zat. In de slotfase drong Kameroen, waar Ajacied Eyong Enoh nog inviel, nog eens aan voor een slotoffensief, maar zonder succes. De ploeg van bondscoach Paul le Guen kwam zelfs nog goed weg, want invaller bij Gabon, Pierre-Emerick Aubameyang, raakte met een keihard schot nog het houtwerk.

Zambia - Tunesië

Ook Zambia en Tunesië mochten vandaag voor het eerst in dit toernooi aantreden. Zambia kwam het best uit de startblokken en overspeelde Tunesië in de beginfase volledig. Zambiaan Rainford Kalaba kon zijn land al erg vroeg op voorsprong zetten, maar zijn vlammende schot belandde in het zijnet.

Toch kwam de verdiende voorsprong voor Zambia snel op het scorebord. Utrecht-speler Jacob Mulenga werkte een voorzet van zijn landgenoot James Chamanga in het vijandelijke doel. Dit was tevens een sein voor Tunesië om gas bij te geven. Zambia zakte in het vervolg van de eerste helft wat in en daarvan profiteerde de Tunesische ploeg optimaal. Nog voor rust lag de gelijkmaker in het net. Zouheir Dhaouadi was de gevierde man aan Tunesische zijde.

Na de rustpauze ging het duel gelijk op, maar tot echt grote kansen kwamen beide landen niet. Mulenga had in de slotfase nog een kans om Chipolopolo op voorsprong te zetten, maar zijn harde schot belandde in het zijnet. Daardoor speelden beide landen gelijk en zal het de volgende wedstrijd moeten winnen om kans te maken om door te stoten naar de volgende ronde. Tunesië treft zondag het verrassende Gabon, terwijl Zambia het zal opnemen tegen Kameroen.