Veldrit Gieten gered

De oudste internationale veldrit in ons land, die in Gieten, blijft voor het dorp behouden. Organisator Jantienus Warners is er voor aankomende weekend in geslaagd, met behulp van nieuwe sponsoren, een zeer sterk deelnemersveld te presenteren.

"Het veldrijden is enorm populair in België. Maar het kan ook in Nederland weer een succes worden. We hebben volop talent rondfietsen. Er zijn twee enthousiaste sponsorploegen en we hebben enkele grote veldritten. Die moeten wel koste wat het kost behouden blijven. De KNWU zou het voortouw moeten nemen, maar heeft helaas slecht of helemaal geen beleid voor veldrijden. Als organisatie hebben we het gevoel dat we er alleen voor staan," aldus Warners.

Het voortbestaan van de Superprestige in Gieten was in gevaar omdat de startgelden van de toppers nauwelijks zijn op te brengen zonder de inkomsten uit de entree van het publiek. In tegenstelling tot in ons land worden de veldritten in België wel zeer goed bezocht. "Toen we zijn noodkreet hoorden, zeiden we: hier moeten we instappen", zo zegt sportmarketeer Bob van Oosterhout.

Aankomend weekend staan hierdoor alle vier regerend wereldkampioenen aan de start, onder wie de kampioen bij de elite Niels Albert.