Donington-eigenaar Wheatcroft overleden

De eigenaar van Donington Park, Tom Wheatcroft, heeft het niet mogen meemaken dat er weer een Formule 1-race wordt gereden op zijn circuit. Gisteren werd bekend dat hij overleden is na een lang ziekbed.

Wheatcroft was als auto- en motorsportfan veel te vinden in de jaren '30 op Donington. Nadat hij een vermogen had opgebouwd kocht hij in 1971 zijn favoriete circuit zelf. Toen de baan in 1939 gesloten werd vanwege de Tweede Wereldoorlog, was de baan daarna onbruikbaar geworden om te racen. Wheatcroft stalde, toen hij het overgenomen had, zijn groeiende collectie aan raceauto's op Donington. Daar staat de collectie nog altijd. Op 27 mei 1977 werd er voor het eerst in 38 jaar weer een race gehouden.

In 1985 werd de baan met 2,5 mijlen (ca. 4 kilometer) verlengd, en in 1987 was het de gastheer voor de eerste Britse motor-Grand Prix. Dat evenement zal altijd in de boeken staan, al neemt Silverstone waarschijnlijk volgend jaar de Britse Grand Prix weer over, omdat Donington Park zich niet aan de gestelde deadline kon houden.

Wheatcrofts ambitie was altijd al om de Britse Grand Prix weer terug te brengen naar zijn geliefde circuit en in 1993 maakte hij zijn droom waar doordat de Europese Grand Prix op Donington Park gehouden werd. 55 jaar na de laatste Donington-Grand Prix die gewonnen werd door Tazio Nuvolari. Ayrton Senna won hier in een legendarische race door Brit Damon Hill voor te blijven in vreselijk nat weer.

Maar dat was een enkele race op Donington, en pas in 2007, toen de baan on handen kwam van leasemaatschappij Donington Ventures Leisure Ltd, was er weer hoop op een nieuwe race. Toen werd een deal gesloten om de Britse Grand Prix in 2010 weer op Donington Park te verrijden.

Maar hoewel Wheatcrofts bedrijf, Wheatcroft & Son, eigenaar was van het contract, was het bedrijf niet verantwoordelijk voor het mislukken van het halen van de deadline die door Bernie Ecclestone gesteld was. Het lukte niet om voldoende financiën bij elkaar te krijgen om de baan aan te passen. In april van dit jaar klaagde Wheatcroft & Son de huidige exploitant Donington Ventures Leisure Ltd aan voor een achterstand in betaling van de huur van het leasecontract: 2,47 miljoen Britse pond (2,75 miljoen euro).

Tom Wheatcroft overleed vredig op zondag 1 november om 10:30 uur in het bijzijn van zijn familie op 87-jarige leeftijd. Helaas heeft de Brit het niet meer mogen meemaken dat er weer een Britse Grand Prix op Donington Park verreden wordt.