Gilbert wint Parijs - Tours weer

Phillipe Gilbert is voor de tweede keer de winnaar geworden van Parijs - Tours. De Belg versloeg in een sprint met zijn drieën zijn landgenoot Tom Boonen en de Slowaak Borut Bozic. Gerben Löwik werd de beste Nederlander op plaats zeven.

De kopgroep van de dag bestond uit tien man, met daarbij Tom Veelers (Skil-Shimano) en Aart Vierhouten (Vacansoleil), die zijn laatste wegkoers reed. Andere bekende namen in die groep, die maximaal twaalf minuten voorsprong had, waren Mathew Hayman (Rabobank) en Martin Elmiger (AG2R).

In het peloton reden voornamelijk Milram en Quick Step voorop om hun sprinters, respectievelijk Gerald Ciolek en Tom Boonen. Favoriet André Greipel was niet voldoende herstelt van de griep en moest afstappen. Op 25 kilometer van de aankomst bleven er zes man over in de kopgroep, die toen inmiddels nog maar een voorsprong had van een halve minuut.

Erachter in het peloton werd het ook onrustig, er werden diverse aanvallen geplaatst door onder andere Silence-Lotto en Cofidis-renners. Hierdoor bleef het verschil met de koplopers, waarbij de twee Nederlanders nog steeds vertegenwoordigd waren, nog steeds een halve minuut op vijftien kilometer voor de meet.

Tom Veelers bleek over de beste benen te beschikken en viel in de heuvelzone als eerste aan uit de kopgroep. Op de tweede klim vielen de Belgen Greg van Avermaet en Tom Boonen aan. Even later sloten ook Philippe Gilbert en Borut Bozic aan. Van Avermaet moest op de volgende klim lossen, waardoor er op vijf kilometer van de meet drie man overbleven. Een valpartij in het peloton zorgde ervoor dat maar een kleine groep nog maar kon achtervolgen.

Filippo Pozzato probeerde nog een ultieme jump te plaatsen om bij de drie koplopers te komen, maar dat lukte niet. De drie gingen met een voorsprong van veertien seconden het laatste rechte stuk op en mochten het gaan uitmaken. Bozic werd op de kop gedwongen door de twee Belgen. Gilbert ging als eerste aan en werd niet meer achterhaalt door Boonen en won dus voor de tweede keer Parijs - Tours.

Uitslag Parijs - Tours

#RennerPloegNatTijd
1Phillipe GilbertSilence-LottoBEL5.12:23
2Tom BoonenQuick StepBELz.t.
3Borut BozicVacansoleilSLW+0.02
4Filippo PozzatoKatyushaITA+0.18
5Oscar FreireRabobankSPAz.t.
6Franseco GavazziLampreITAz.t.
7Gerben LöwikVacansoleilNEDz.t.
8Pablo LastrasCaisse d'EmpargneSPAz.t.
9Martin ReimerCervéloDUIz.t.
10Yauheni HutarovichFrancaise de JeuxBLRz.t.
Submitter:  Bron: FOK!sport