Volleybalvrouwen winnen ook van Polen

De volleybalsters van Oranje hebben de eerste fase van het EK afgesloten zonder ook maar een set te verliezen. Na Kroatië en Spanje werd zondagmiddag ook uitstekend gespeeld tegen Polen. Het gastland werd aangevuurd door 13.000 fanatieke fans, maar had tegen het sterk en solide acterende Nederland niet veel te vertellen: 25-18, 25-13, 25-23.

In deze cruciale wedstrijd heerste de ploeg van bondscoach Avital Selinger op alle fronten. De Europees kampioen van 2003 en 2005, die aan een ingrijpende verjongingskuur bezig is, had heel veel moeite met de scherpe Nederlandse service en kon daardoor niet vaak verrassend aanvallen. Nederland kon de service van Polen zonder grote problemen verwerken en was mede daardoor oppermachtig in de aanval. Vooral Chaïne Staelens kende een uitstekende dag en gaf de Poolse verdediging met haar snoeiharde klappen geen schijn van kans. Maar bovenal speelde de hele Nederlandse ploeg als collectief ijzersterk. En het lawaai vanaf de tribunes werkte inspirerend in plaats van intimiderend. Alleen aan het einde van de derde set werd het nog even spannend en ontstond er een geweldige sfeer in de volle Atlas Arena. Bij 23-23 kon het nog alle kanten op, maar toen was Polen zo vriendelijk een service uit te slaan en in een lange rally een aanvalsfout te maken.

Bondscoach Avital Selinger was na afloop uiteraard zeer te spreken: "We hebben briljant gespeeld en met name Kim Staelens deed het buitengewoon goed. Natuurlijk waren de omstandigheden bijzonder, maar zoiets zijn we inmiddels wel gewend. De afgelopen jaren hebben we heel vaak in grote hallen met veel toeschouwers gespeeld. Selinger wilde nog niet te veel zeggen over het vervolg van het toernooi. "We hebben hard gewerkt om een goede uitgangspositie te creëren en dat is gelukt. Nu is het de kunst om gefocused te blijven."

Vanavond (zondag) wordt definitief bekend hoe de poule-indeling in de tweede ronde er uit gaat zien. In die tweede ronde wordt de overwinning op Polen meegenomen en is Oranje dus kansrijk voor de plaatsen één en twee die recht geven op deelname aan de halve finale. Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst mogen de Nederlandse speelsters een dagje bijkomen van alle vermoeinissen om dinsdag in Lodz weer aan de slag te gaan.

Submitter:  Bron: FOK!sport