[Vuelta] Hattrick voor de 'Gorilla'

En dat is drie. André Greipel heeft zijn hattrick in de zestiende etappe, van Córdoba naar Puertollano over een afstand van 170,3 kilometer, gecompleteerd. De Duitser van Columbia-HTC was in de massaspurt William Bonnet (Bouygues) en Daniele Bennati (Liquigas) ruim te snel af. Alejandro Valverde blijft uiteraard in het amarillo.

Nadat de vluchters zich de voorbije dagen naar hartelust konden uitleven, was het vandaag weer de beurt aan het sprinterskorps. Althans, op papier: de enige obstakels, twee colletjes van de derde categorie, lagen immers in het begin van de koers. Bovendien was de aankomststrook in het stadje Puertollano, gelegen in de Spaanse provincie Castilië-La Mancha, relatief vlak. Een kolfje naar de hand van de snelle mannen dus.

"Niet geschoten, is altijd mis", moet Jesús Rosendo Prado gedacht hebben. De 27-jarige Spanjaard, die de kleuren verdedigt van Andalucia-Cajasur, trok er na acht kilometer op uit. Niet enkel om zijn geluk te beproeven, maar bovenal om zijn sponsor te plezieren; een groot gedeelte van de etappe trok immers door Andalusië. Het peloton vond het allemaal wel best en liet de eenzame vluchter begaan. Na vijftig kilometer koers mocht de Spanjaard dan ook een maximale voorsprong van twaalf minuten bijschrijven.

Een mooie marge, die echter gestaag verdween toen de mannen van Greipel zich in gesloten formatie op kop van de meute nestelden. Toen daarna ook Liquigas (voor Bennati) en Milram (voor Gerald Ciolek) een handje kwamen toesteken, leek het verdict gevallen voor de eenzame ontsnapper. Op achttien kilometer van de meet mocht Rosendo Prado dan ook weer een plekje zoeken in de buik van het peloton.

In de chaotische sprint die volgde, die tijdens de aanloop onder meer werd ontsierd door een kleine valpartij, bleek Greipel een maat te groot voor zijn collega's. De Gorilla, die op tien kilometer van de finish ook nog even een tussensprint won, bleef Bonnet en Bennati enkele lengtes voor.

Uitslag etappe 16

#NaamploegTijd
1André GreipelColumbia-HTC4:50.44
2William BonnetBouyguesz.t.
3Daniele BennatiLiquigasz.t.
4Gerald CiolekMilramz.t.
5Francisco Jose Pacheco TorresContentpolis-Ampoz.t.
6Leonardo DuqueCofidisz.t.
7Jurgen RoelandtsSilence-Lottoz.t.
8Sébastien HinaultAG2R-La Mondialez.t.
9Matti BreschelSaxobankz.t.
10Inaki Isasi FloresEuskaltel-Euskadiz.t.

Klassement na etappe 16

#NaamploegTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'Epargne69:59.34
2Robert GesinkRabobank+ 0.31
3Samuel SanchezEuskaltel-Euskadi+ 1.10
4Ivan BassoLiquigas+ 1.28
5Cadel EvansSilence-Lotto+ 1.51
6Ezequiel MosqueraXacobeo-Galicia + 1.54
7Joaquin RodriquezCaisse d'Epargne+ 5.53
8Paolo TiralongoLampre+ 6.34
9Tom DanielsonGarmin+ 8.28
10Juan José CoboFuji-Servetto+ 10.45