Uitslag Grand Prix van Europa

Rubens Barrichello heeft de Grand Prix van Europa op zijn naam geschreven. De Braziliaan bleef in de straten van Valencia Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen voor. Jenson Button blijft aan de leiding van het klassement na zijn zevende plaats.

De beste start in Valencia was voor Lewis Hamilton, voor Heikki Kovalainen en Rubens Barrichello. Kimi Räikkönen schoof door naar plaats vier. Verschillende rijders waaronder Romain Grosjean en Timo Glock kenden aanrijdingen, waardoor ze naar binnen moesten. Ook Sébastien Buemi moest een nieuwe neus halen. Jenson Button was naar plaats acht teruggevallen en probeerde Fernando Alonso in te halen, maar hij verremde zich, zodat hij de plek weer aan de Spanjaard verloor. Badoer kende ondertussen een goede start, maar de Italiaan spinde met zijn Ferrari en verloor zo veel tijd.

Hamilton liep ondertussen snel weg bij de rest van het veld door telkens de snelste ronde te verbeteren. Verder naar achteren probeerde Adrian Sutil Nick Heidfeld in te halen, maar slaagde er niet in. Mark Webber wist ondertussen wel Button in te halen, doordat de Brit in de eerste ronde de chicane afsneed en zo een positie wist te winnen. Grosjean kende na negen ronden een spin, maar de Fransman kon verder.

De eerste die een stop maakte was Hamilton in ronde zestien. De Brit kwam als zesde terug op de baan. Ook Sebastian Vettel kwam binnen, maar een door een probleem kreeg hij geen brandstof, waardoor hij een ronde later weer binnen moest komen. Button had ondertussen het gat met Webber dichtgereden en probeerde de Australiër in te halen. Zijn teamgenoot Barrichello zette snelle rondetijden neer en kwam na zijn pitstop terug op de baan voor Kovalainen en niet ver achter Hamilton.

Na 23 ronden was het over voor Sebastian Vettel. De Red Bull-rijder zag voor de tweedemaal dit weekend een motor ploffen. Halverwege de race maakte Luca Badoer zijn eerste stop, maar hij kwam slecht weg en werd gepasseerd door Grosjean die ook binnengekomen was. Omdat de Italiaan over de witte streep was gegaan, kreeg hij ook nog een drive-through-penalty. Verder naar voren had Hamilton een voorsprong van vier seconden op Barrichello. Richting de tweede pitstop voerde de Braziliaanse Brawn GP-rijder de druk op bij de McLaren-coureur.

Hamilton ging met twintig ronden naar binnen, maar kende een slechte pitstop, omdat de banden nog niet klaar stonden. De Brit viel zelfs terug achter Nico Rosberg. Terwijl Barrichello de snelste ronde bleef verbeteren, kreeg Nakajima met achttien ronden te gaan een lekke band en verloor veel tijd. De Brawn GP-rijder kwam binnen en ging naar buiten voor Hamilton over start/finish was. Räikkönen had ondertussen Kovalainen in weten te halen. Met nog veertien ronden te gaan kwam Webber binnen, maar de Australiër kwam terug op de baan achter Button en Robert Kubica en eindigde buiten de punten.

Buemi was de tweede uitvaller van de race, nadat linksvoor de rem het had begeven. Met nog tien ronden te gaan liep de als zevende liggende Button snel in op Alonso die voor hem reed. Vooraan hield Hamilton de druk er op bij Barrichello die de tijden van de Brit pareerde. Rosberg zette met nog vier ronden te gaan de aanval in op de als vierde rijdende Kovalainen die remproblemen leek te hebben.

Na 57 ronden kwam Rubens Barrichello voor de eerste maal dit jaar als eerste over de streep. De Braziliaan bleef Lewis Hamilton voor. De laatste podiumplaats was voor Kimi Räikkönen. Vierde werd Heikki Kovalainen, voor Nico Rosberg, Fernando Alonso, Jenson Button en het laatste punt was voor Robert Kubica.

Uitslag Grand Prix van Europa:

Pos. Rijder Team TijdUitvalreden
1 R. Barrichello Brawn GP 1:35:51.289
2 L. Hamilton McLaren + 2.358
3 K. Räikkönen Ferrari + 15.994
4 H. Kovalainen McLaren + 20.032
5 N. Rosberg Williams + 20.870
6 F. Alonso Renault + 27.744
7 J. Button Brawn GP + 34.913
8 R. Kubica BMW + 36.667
9 M. Webber Red Bull + 44.910
10 A. Sutil Force India F1 + 47.935
11 N. Heidfeld BMW + 48.822
12 G. Fisichella Force India F1 + 1:03.614
13 J. Trulli Toyota + 1:04.527
14 T. Glock Toyota + 1:26.519
15 R. Grosjean Renault + 1:31.774
16 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 1 ronde
17 L. Badoer Ferrari + 1 ronde
DNFK. Nakajima Williams + 3 rondenOnbekend
DNFS. Buemi Scuderia Toro Rosso + 16 rondenRemmen
DNFS. Vettel Red Bull + 34 rondenMotor
Submitter:  Bron: FOK!sport