[F1-teamportret] Force India

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van Force India Formula One.

Teamnaam Force India Formula One
Hoofdsponsor Kingfisher Airlines
Teambaas Vijay Mallya
Chassis Force India VJM02
Motor Mercedes-Benz FO 108W
Nationaliteit Indiaas
Website http://www.forceindiaf1.com
Coureur 1 Adrian Sutil (nr. 18)
Coureur 2 Giancarlo Fisichella (nr. 19)
Testcoureur(s) Vitantonio Liuzzi

Het Formule 1-team van Force India kent haar roots in 1991 toen Eddie Jordan het team Jordan Grand Prix oprichtte. Via overnames door Midland F1 Racing in 2005 en Spyker F1 Team in 2006 (die laatste met de Nederlandse Michiel Mol aan het roer) kwam het team in oktober 2007 in handen van Indiër Vijay Mallya, met Michiel Mol als co-eigenaar. Zij hernoemden het team naar Force India. Multimiljardair Mallya zorgde voor een hoger budget, waardoor de sprong naar de middenmoot voor het team haalbaar moest worden.

De VJM01 die in 2008 geïntroduceerd werd, was opnieuw een doorontwikkeling van het chassis dat Spyker een jaar eerder verder doorontwikkeld had van het voormalige Jordan. Met de coureurs Giancarlo Fisichella en Adrian Sutil wist het team geen punten te behalen, maar Sutil was er in Monaco wel dichtbij. De Duitser reed op een vierde plaats in de natte race in het Prinsdom, maar door een fout van Kimi Räikkönen moest Sutil met een beschadigde auto opgeven.

Dit jaar wil Force India een stap naar voren maken op de grid. Om dit te bereiken is motorleverancier Ferrari uitgekocht en zijn er motoren van Mercedes gekomen. Ook maakt het team gebruik van de versnellingsbak en KERS van McLaren. Sutil en Fisichella zullen wederom de coureurs zijn.

Statistieken

Gereden GP's 18
Wereldtitels 0
Constructeurtitels 0
Overwinningen 0
Dubbels 0
Podiumplaatsen 0
Snelste ronden 0
Poles 0
Puntentotaal 0


Adrian Sutil

Adrian Sutil komt uit muzikale familie, maar de Duitser koos op veertien jarige leeftijd voor andere richting, namelijk de autosport. Dat hij talent had, bleek wel in 2002 toen hij alle races in het Zwitserse Formule Ford 1800-kampioenschap won. Twee jaar later was hij in de Formule 3 actief voor het team van Colin Kolles. De laatste ronde van het kampioenschap in 2004 reed hij voor het team van ASM waar hij een jaar later Lewis Hamilton als teamgenoot naast zich kreeg. De Brit domineerde het kampioenschap en alleen Sutil kon hem als enige tegenstand bieden.

Via de A1GP en het Japanse Formule 3-kampioenschap kwam de Duitser in 2006 in de Formule 1 terecht als testrijder bij Midland F1, waarmee hij met Kolles herenigd werd. Een jaar later maakte Sutil bij Spyker F1 in Australië zijn Grand Prix debuut. Hij was meteen Christijan Albers de baas in de kwalificaties, maar kwam in de race niet verder dan een zeventiende plaats. Veel verbetering zal er niet in de prestaties, maar in de B-versie van de auto wist de Duitser in Fuji in Japan uiteindelijk een punt uit het vuur te slepen.

Vorig jaar kon Sutil in de Force India geen vuist maken tegen de rest van het veld. In de regen in Monaco leverde de Duitser zijn beste prestatie door van achteren naar de vierde plaats te rijden. Tien ronden voor het einde raakte Kimi Räikkönen de auto van Sutil, waarna de Duitser op moest geven en een droom voor teameigenaar Vijay Mallya in duigen viel. Dit jaar wil hij met Force India proberen verder naar voren te komen en mee te doen voor de punten.

Naam Adrian Sutil (nr. 20)
Nationaliteit Duits
Geboren 11-01-1983
Team Force India Formula One
Vorige teams Midland F1, Spyker MF1, Spyker F1
Aantal gereden GP's 35
Aantal wereldtitels 0
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 0
Aantal polepositions 0
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP's 1
Website adrian-sutil.de


Giancarlo Fisichella

De Italiaan Giancarlo Fisichella maakte begin jaren ’90 furore in de Formule 3 met het winnen van de titel. Ook won hij de prestigieuze races in Monaco en Macau. In 1996 kwam Fisico via een omzwerving in het International Touring Car Championship bij het Formule 1-team van Minardi terecht. Hij reed zijn eerste race in Australië en kwam dat jaar tot acht Grands Prix. Zijn beste prestatie leverde hij in Canada waar hij achtste werd.

In 1997 stapte Fisichella over naar Jordan waarbij hij dat seizoen in België tweede werd en in Canada derde. Dat jaar behaalde hij twintig punten in het kampioenschap. Het leverde hem een overgang naar het team van Benetton op. Daar behaalde hij tot 2001 zeven podiumplaatsen, maar nooit een overwinning. Via wederom Jordan, waar hij in de regen van Brazilië in 2003 een fraaie overwinning boekte, kwam hij terecht bij Sauber. Daar finishte de Italiaan regelmatig in de punten, waardoor hij een stoeltje bij Renault in 2005 kon bemachtingen.

Fisichella won meteen de eerste race voor zijn nieuwe team Australië, maar stond dat jaar in de schaduw van zijn teamgenoot Fernando Alonso. Toch wist hij het jaar met 58 punten af te sluiten. Een jaar later won de Italiaan nog in Bahrein wat tot nu toe zijn laatste zege is. Ook stond hij regelmatig op het podium. In 2007 met Heikki Kovalainen als teamgenoot in plaats van Alonso ging het minder met het team en meer dan een vierde plaats in Monaco zat er dat jaar niet in.

Voor 2008 moest Fisico op zoek naar een ander stoeltje en dat vond hij bij Force India. Verder dan twaalfde plaatsen in Maleisië en Bahrein wist de Italiaan niet te komen. Wel vierde hij in Monaco dat hij 200 races in de Formule 1 gereden heeft. In de laatste race van 2008 in Brazilië liet Fisichella nog van zich horen door in de deels natte race vroeg naar slicks te wisselen en zo in de punten rond te rijden. Die positie kon hij echter niet vasthouden en hij moest genoegen nemen met een achttiende plaats. Dit jaar hoopt hij met de nieuwe Force India mooie dingen te laten zien en mee te strijden om de punten.

Naam Giancarlo Fisichella (nr. 21)
Nationaliteit Italiaans
Geboren 14 januari 1973
Team Force India Formula One
Vorige teams Minardi, Jordan, Benetton, Jordan, Sauber, Renault
Aantal gereden GP's 214 (212 gestart)
Aantal wereldtitels 0
Aantal overwinningen 3
Aantal podiums 18
Aantal polepositions 3
Aantal snelste ronden 2
Totaal punten GP's 267
Website www.giancarlofisichella.com

Submitter:  Bron: FOK!sport