Cavendish wint vijfde rit in Californië

Mark Cavendish is er in geslaagd om ook de vijfde etappe op zijn naam te schrijven. Tom Boonen was wederom trager dan de Brit. Rabobank-renner Pedro Horillo zorgde voor een verrassing door derde te worden.

De etappe begon in elk geval rustig, totdat Glen Alan Chadwick er vandoor ging. Hij kreeg Pieter Weening, Matthew Crae, Jeff Louder, Cameron Evans en Curtis Gunn in zijn wiel mee. De voorsprong van de groep liep snel op naar acht minuten, maar ging net zo hard weer achteruit op het licht heuvelachtige gedeelte.

Op 25 kilometer van de finish konden Gunn en Louder het tempo niet meer bijhouden en moesten lossen. Crane probeerde nog wat demarrages te plaatsen, maar voor hem viel vier kilometer voor het einde het doek.

De laatste kilometers van de vijfde rit zaten vol hectiek. Aanvallen van Jens Voigt en Floyd Landis waren hier de oorzaak van. Daarnaast moest een deel van het peloton lossen en kwamen Bauke Mollema, Ivan Basso en Francisco Mancebo kwamen hierdoor in de problemen.

In de finale ging het voornamelijk tussen de treintjes van Team Columbia en Cervélo. De Amerikanen bleken uiteindelijk de overhand te hebben. Alleen Boonen slaagde er in om Cavendish enigszins te volgen, maar kwam niet zo dicht in de buurt als gisteren.