"Goede ploeg moet voorsprong niet weggeven"

AZ had gisteren tegen PSV een goede uitgangspositie, maar de Alkmaarders verspeelden in de slotfase nog een 0-2 voorsprong. Trainer Louis van Gaal was desondanks gedeeltelijk tevreden.

"Ik ben erg teleurgesteld. Ik vond dat wij in de eerste helft helemaal hebben gecontroleerd en veruit de betere ploeg waren," zei Louis van Gaal tegenover de NOS. "In de tweede helft komt PSV meteen in de eerste minuut op 1-2. En toen waren we twintig minuten echt onderliggend, toen was ik bang dat we overlopen zouden worden. Maar ondanks dat heeft PSV geen kans gecreëerd," doelde de trainer op de fase waarin AZ even niet aan voetballen toekwam.

"Na die twintig minuten kwamen wij er weer onderuit en kregen wij de kansen, die we in de eerste helft niet gecreëerd hebben. We hadden eigenlijk ook kunnen scoren. Dan ga je toch weg met 2-2. Dat is dan teleurstellend. Maar het is een knappe prestatie om bij PSV 2-2 te spelen."

Maar toch knaagde er iets. "Tuurlijk. Omdat je 2-0 voor staat. Als je nou echt een hele goede ploeg hebt, mag je dat nooit weggeven. Ik heb ook met topclubs een 2-0 voorsprong weggegeven en zelfs meer dan dat. Ik heb met Barcelona wel eens 3-0 voor gestaan tegen Valencia. En we gingen alsnog met 3-4 de bietenbrug op. Dat is mogelijk in voetbal, en in Spanje nog veel meer."

Is AZ een punt dichterbij het kampioenschap? "Nee, want volgens mij is Twente ingelopen. Die hebben gewonnen. Die staan nog maar op negen punten. Het is veel, ik ben er blij mee, maar het kan altijd."