Emanuelson: "Wij maken AZ alleen maar sterker"

Verliespartij of niet, Urby Emanuelson is nooit te beroerd om de pers uitgebreid te woord te staan. Na afloop van Ajax – Heerenveen nam de Amsterdammer voor Goal.com uitgebreid de tijd om het debacle te analyseren. "Wij moeten de aanval voeren, en dat ging vandaag niet best."

Op het moment dat scheidsrechter Roelof Luinge de rode kaart toont aan Ajacied Thomas Vermaelen voelt de hele ArenA al aan dat het een lastig karwei gaat worden om de drie punten in Amsterdam te houden. Niet zozeer omdat Ajax met tien man kwam te staan, maar omdat de ploeg tot dat moment al geen moment in de wedstrijd had gezeten. Dat Danijel Pranjic niet veel later het duel vroegtijdig besliste lag in de lijn der verwachting.

Is het kampioenschap nu definitief verkeken voor Ajax? Emanuelson: "Nee, dat zeker niet. Tuurlijk wordt het heel moeilijk. Op dit moment maken we AZ alleen maar sterker, maar wij moeten de hoop niet opgeven. Het is een hele zware taak, want je mag niks meer verliezen."

De laatste jaren is het beeld op de laatste dag van januari eenduidig. PSV staat aan kop en Ajax staat op een flinke achterstand. Aan dat laatste is niets veranderd, maar de koploper heet nu AZ. Wordt Emanuelson, al een paar jaar basisspeler, daar moedeloos van? "Nee dat niet, maar je moet wel naar jezelf kijken. Wij krijgen na de winterstop drie keer een rode kaart. We hebben een jonge ploeg, maar daar moeten we echt van leren."

"We hebben onze stinkende best gedaan, maar we waren in de eindpass ongelukkig. Ik heb nog wel geprobeerd, ondanks dat we met tien man speelden, het spel nog een beetje te verdelen. Niet te gehaast die lange bal spelen om onze aanvallers in de voeten aan te spelen. Maar wij misten de kracht en de slimheid", aldus de Ajacied.

"Dat is in de ArenA nog niet gebeurd dit seizoen. Maar er kwam vandaag extra druk bij kijken. We verloren vorige week bij Groningen, waardoor we er vandaag moésten staan. We wilden allemaal, maar wat ik zeg: we misten de slimheid om echt gevaarlijk te worden. Daardoor ging het allemaal te gehaast en misten we het overzicht."

Wie het spel van AZ en Ajax naast elkaar legt ziet vooral een verschil in automatismen, die in Amsterdam lijken te ontbreken. Ziet Emanuelson dat ook? "AZ wint alles, dan gaat het sowieso makkelijk. Maar ik vind niet dat wij te afhankelijk zijn van onze voorhoedespelers. Tuurlijk ben je van ze afhankelijk, maar niet te veel. Het is aan ons om die jongens te voeden en sterk te maken. Dat was vandaag niet best."