En de FOK!sporters van 2008 zijn......

In de maand december konden jullie in verschillende categorieen de FOK!sporters van 2008 kiezen. En de winnaars zijn bekend!

Jullie vonden zwemmer Maarten van der Weijden de beste Nederlandse sportman. Van der Weijden leed een aantal jaar geleden aan leukemie, maar wist de ziekte te overwinnen. 2008 was zijn jaar. Hij werd wereldkampioen op de 25 kilometer open water, maar zijn grootste triomf was tijdens de Olympische Spelen in Peking. In een memorabele race won hij de olympische titel op de 10 kilometer open water.

Schaatser Sven Kramer en wielrenner Lars Boom eindigden als tweede en derde.



Als beste Nederlandse sportvrouw kozen jullie voor wielrenster Marianne Vos. Vos leek tijdens de Olympische Spelen in Peking af te stevenen op geen enkele medaille, maar op de puntenkoers op de baan maakte ze dat allemaal goed door de olympische titel te pakken. Ook pakte ze de wereldtitel op de puntenkoers tijdens het WK baanwielrennen in Birmingham. Op de weg werd ze onder meer Nederlands kampioene op de weg en eindigde ze als tweede bij het WK op de weg in Varese. In totaal boekte Vos in 2008 27 overwinningen.

Rolstoeltennister Esther Vergeer en amazone Anky van Grunsven eindigden als tweede en derde.



Als beste Nederlandse sportploeg kozen jullie massaal voor de Nederlandse waterpolovrouwen. Tijdens het Europees Kampioenschap afgelopen jaar werden ze vijfde. Hun grootste succes boekten de vrouwen van bondscoach Robin van Galen echter tijdens de Olympische Spelen in Peking waar ze zeer verrassend goud pakten.

De Nederlandse hockeyvrouwen en de vrouwenestafettezwemploeg eindigden als tweede en derde.



Het beste Nederlands sportmoment was volgens jullie het goud van zwemmer Maarten van der Weijden tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Een gedeelde tweede plaats was er voor de 3-0 overwinning van het Nederlands voetbalelftal op het EK tegen Italie en de 4-1 winst van datzelfde Oranje tegen Frankrijk.



Jullie kozen voor zwemmer Michael Phelps als beste buitenlandse sportman. Tijdens de Spelen in Peking won de Amerikaan achtmaal goud: 400m wisselslag, 4x100m vrije slag estafette, 4x100m wisselslag estafette, 200m vrije slag, 200m vlinderslag, 4x200m vrije slag estafette, 200m wisselslag en op de 100m vlinderslag. Tijdens de Spelen zwom hij bovendien zes wereldrecords.

Atleet Usain Bolt en tennisser Rafael Nadal eindigden als tweede en derde.



De beste buitenlandse sportvrouw van het jaar is volgens jullie schaatsster Martina Sáblíková. De Tsjechische won dit jaar goud bij het WK afstanden op de 5.000 meter, eindigde als derde op het Europees kampioenschap allround en veroverde de wereldbeker op de gecombineerde 3.000/5.000 meter.

Atlete Pamela Jelimo eindigde als tweede en zwemster Nathalie Coughlin en hoogspringster Blanka Vla¨ić kregen evenveel stemmen en zijn dus gedeeltelijk derde.



De beste buitenlandse sportploeg was volgens jullie het Spaanse nationale voetbalelftal Zij werden in de zomer Europees kampioen.

De wielerploeg Team CSC en de Spaanse Davis Cup-ploeg eindigden als tweede en derde.



En tenslotte tot beste buitenlandse sportmoment verkozen jullie de olympische 100 meter atletiek gewonnen door een omkijkende Usain Bolt.

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wint toch het WK in Brazilie in de laatste 300 meter en de winst van Rafael Nadal tegen Roger Federer op het gras van Wimbledon werden tweede en derde.

Iedereen bedankt voor het stemmen en een goed en gezond 2009 gewenst!

Submitter:  Bron: FOK!sport