Jaaroverzicht 2008: Schaatsen deel 1

Het sportjaar 2008 loopt weer ten einde. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van dit jaar. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen. Iedere dag zullen er tot het einde van het jaar een of meerdere overzichten verschijnen. Vandaag is het de beurt aan het schaatsen.

EK allround

Op 12 en 13 januari was het Europees kampioenschap allround in Kolomna. Marrit Leenstra eindigde verrassend als tweede tijdens de 500 meter. Jekaterina Lobysjeva was de snelste. De drie kilometer werd een prooi voor Martina Sábliková. Ireen Wüst eindigde op de tweede plek en ging na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Sven Kramer zowel de 500 als de 5.000 meter. Op de 500 meter reed hij met 36,20 een persoonlijk record. Op de 5.000 meter reed hij een tijd van 6.11,78.

Op de tweede dag was er op de 1.500 meter bij de vrouwen een compleet Nederlands podium. De winst ging met 1.56,88 naar Ireen Wüst. Paulien van Deutekom en Marrit Leenstra werden tweede en derde. Ireen Wüst hield op de afsluitende 5 kilometer genoeg over om zich tot Europese kampioene te laten kronen. De slotafstand werd gewonnen door Martina Sáblikova in een nieuw baanrecord van 6.53,42. De Rus Jevgeny Lalenkov won de 1.500 meter. Lalenkov reed met 1.45,25 een nieuwe baanrecord. Sven Kramer eindigde als derde. Kramer won de afsluitende 10.000 meter en daarmee prolongeerde hij ook de Europese titel.

WK sprint

In het Thialf in Heerenveen vond op 19 en 20 januari het WK sprint plaats. De eerste afstand, de 500 meter voor vrouwen, werd gewonnen door Jenny Wolf. Annette Gerritsen eindigde als tweede. De tweede afstand voor de vrouwen, de 1.000 meter, werd gewonnen door Anni Friesinger. Ireen Wüst was zevenhonderdsten langzamer en eindigde als tweede. Jenny Wolf stond na dag één nog wel aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Jeremy Wotherspoon de eerste 500 meter met een tijd van 34,81. Beste Nederlander was Jan Bos op plek zes. Bos won wel de 1.000 meter in 1.09,13. Wotherspoon, die derde werd, ging aan de leiding na de eerste dag.

Op de tweede dag won Jenny Wolf wederom de 500 meter en reed met 37,60 een nieuw baanrecord. Wolf werd wereldkampioene sprint bij de vrouwen. Haar 1.17,09 op de afsluitende 1.000 meter was genoeg voor goud. De kilometer werd gewonnen door Ireen Wüst. Kyou-Hyuk Lee won de tweede 500 meter bij de mannen. Jan Bos zag een goede klassering in het water vallen doordat hij ten val kwam. Kyou-Hyuk Lee won de afsluitende 1.000 meter en ging Jeremy Wotherspoon voorbij in het klassement waardoor hij de wereldtitel pakte. Beste Nederlander in het eindklassement was Simon Kuipers op de vierde plaats.

WK allround

Op 9 en 10 februari werd het wereldkampioenschap allround in Berlijn verreden. De 500 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Christine Nesbitt. Beste Nederlandse was Ireen Wüst. Paulien van Deutekom was de snelste op de 3.000 meter. Martina Sábliková werd tweede. Na de eerste dag ging Van Deutekom ook aan de leiding in het algemeen klassement. Bij de mannen won Denny Morrison in 35,81 de 500 meter. Sven Kramer reed de derde tijd. Kramer won in een tijd van 6.13,35 wel de 5 kilometer en ging na de eerste dag aan de leiding in het algemeen klassement.

Op de tweede dag won Wüst de 1.500 meter in een tijd van 1.57,59. Van Deutekom eindigde als tweede. Op de laatste afstand bij de vrouwen, de 5.000 meter, hield Van Deutekom genoeg over om de wereldtitel voor haar op te eisen. Martina Sábliková won de vijf kilometer in een nieuw baanrecord. Shani Davis won de schaatsmijl bij de mannen. Kramer eindigde als vierde, maar behield wel de leiding in het klassement. Met zijn winst op de 10.000 meter pakte Kramer de wereldtitel.

WK afstanden

Anni Friesinger won tijdens de WK afstanden in Nagano de gouden medaille op de 1.500 meter. Pauline van Deutekom eindigde als tweede, de derde plaats behoorde toe aan Kristina Groves. Op de 5.000 meter was er goud voor Sven Kramer. Met een tijd van 6.17,24 bleef hij Enrico Fabris drie seconden voor. Brons was er voor Wouter Olde Heuvel. Kristina Groves pakte de titel op de 3.000 meter. Paulien Van Deutekom was goed voor zilver.

Jeremy Wotherspoon won bij de mannen beide heats op de 500 meter en eiste zo de wereldtitel voor zich op. Jacques de Koning was met de twaalfde plaats de beste Nederlander. Bij de vrouwen ging de titel op de 500 meter naar Jenny Wolf. Annette Gerritsen was goed voor brons. Geen Nederlandse medailles op de 1.000 meter bij de mannen. Shani Davis ging aan de haal met de wereldtitel in 1.08,99. Na zijn titel op de 5.000 meter was Sven Kramer ook de beste op de 10.000 meter. Met een tijd van 12.57,71 was hij 21 seconden sneller dan de nummer twee, Enrico Fabris. Bob de Jong veroverde het brons.

Anni Friesinger pakte de wereldtitel op de schaatsmijl in 1.15,37. Annette Gerritsen pakte met een tijd van 1.16,35 brons. Denny Morrison won goud op de 1.500 meter. De Canadees was een tiende sneller dan Sven Kramer en Shani Davis, die gedeeld tweede werden. Martina Sablikova won de 5.000 meter. De Tsjechische was ruim 6,5 seconden sneller dan Clara Hughes. Ireen Wüst, Paulien van Deutekom en Renate Groenewold wonnen bij de vrouwen de ploegenachtervolging. Bij de mannen was er goud voor Wouter Olde Heuvel, Erben Wennemars en Sven Kramer.

Wereldbeker 2007/2008

Hamar
In Hamar won Simon Kuipers de 1.500 meter. Hij klopte Sven Kramer nipt. Op de 1.000 meter slaagde Kuipers daar echter niet in, hij werd nipt geklopt door Denny Morrisson. Sábliková liet zien de beste te zijn op de lange afstanden door de 5.000 meter te winnen.

Baselga
De wedstrijden op de buitenbaan van Baselga verliepen chaotisch. De 5.000 meter moest vanwege het slechte weer halverwege worden afgelast. Shani Davis won de 1.500 meter voor de Nederlanders Kuipers en Tuitert.

Inzell
In Inzell was er een zege voor Joji Kato op de 500 meter. Hij klopte verrassend Jeremy Wotherspoon. Een dag later nam Wotherspoon revanche door de tweede 500 meter te winnen. Bij de dames won Jenny Wolf beide 500 meters en op de 1.000 meter bij de mannen was er een zege voor Shani Davis.

Heerenveen
De finales van de wereldbeker waren in Heerenveen. Paulien van Deutekom boekte haar eerste WB-zege door de 1.500 meter te winnen. Sven Kramer won wederom de 5.000 meter. Verder waren er ookzeges voor Shani Davis en Anni Friesinger op de 1.000 meter.