Waldschmidt maakt testdebuut voor Toyota

Henki Waldschmidt heeft deze week op het circuit van Bahrein zijn testdebuut voor het Formule 1-team van Toyota gemaakt. De Nederlander kwam tot een tijd van 1:33.430. Jarno Trulli kwam voor het Japanse team deze week tot een tijd van 1:32.463.

Waldschmidt kwam dit jaar uit in de Formula 3 Euro Series en reed voorheen in de World Series by Renault. Door zijn goede resultaten uit het verleden maakt de 20-jarige Nederlander sinds 2006 deel uit van het Toyota Young Drivers Programme.

De coureur kwam op woensdag en donderdag in actie en wist gedurende de dagen zijn tijden steeds te verbeteren, ondanks het programma dat hij uitvoerde. Met 128 ronden in totaal en een tijd van 1:33.430 was hij 1,5 seconde langzamer dan Trulli was tijdens de kwalificatie van de Grand Prix die eerder dit jaar op dezelfde baan verreden werd.

Waldschmidt: "Ik ben het Toyota-team erg dankbaar dat zij mij de mogelijkheid hebben geboden om voor het eerst in een Formule 1-auto te testen. Het was een fantastische ervaring en ik heb veel geleerd. De prestaties van de TF108 zijn ongelovelijk, vergeleken met de auto's waar ik normaal in rijd. De ervaringen van het omgaan met het gas, de remmen en de downforce zullen mij in mijn verdere carrière helpen."

"Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van het team en begrijp waarom ze de afgelopen jaren zoveel progressie hebben geboekt. Zij hebben me veel bruikbare informatie gegeven om me voor te bereiden op deze dagen en hebben me goed geholpen bij het begrijpen van de auto. Ik was nog niet echt bekend met de baan in Bahrein, waardoor het woensdag een learning curve was en ik ben dan ook erg tevreden met mijn prestaties."

Trulli testte deze week in Bahrein de nieuwe banden, de minder grip biedende aerodynamica en de motor die langer mee moet gaan. Ook testte de Italiaan de nieuwe versnellingsbak en enkele andere mechanische onderdelen. Hij reed in totaal 258 ronden en kwam tot 1:32.463.

Test Team-manager Gerd Pfeiffer: "Het is een productieve test geweest en we hebben gedaan wat we wilden doen. De goede weersomstandigheden hebben ons in staat gesteld om het volledige programma uit te voeren en zo veel mogelijk informatie voor 2009 te verzamelen als mogelijk was, rondetijden waren hiervoor niet van belang. Het was de eerste volledige Formule 1-test voor Henki en hij heeft een goede indruk achtergelaten. Hij is erg professioneel en heeft gedurende de twee dagen veel progressie geboekt."

Submitter:  Bron: FOK!sport Persbericht