Uitslag Ajax - NAC Breda

In de Eredivisie stond vanavond één wedstrijd op het programma. Ajax mocht het in de eigen ArenA opnemen tegen NAC Breda. De Amsterdammers wonnen met 3-0.

NAC Breda kreeg al na een kleine dertig seconden de eerste goede mogelijkheid. Een slechte terugspeelbal van Gregory van der Wiel kwam bij Anthony Lurling terecht, echter hij wist het net niet te vinden. Beide ploegen kwamen voortvarend uit de startblokken en dit resulteerde in een aantal kleine kansjes voor beide ploegen. Na dertien minuten was het opnieuw NAC Breda dat een grote kans kreeg. Kenneth Vermeer wachtte teveel af en de bal kwam bij Jonas Kolkka terecht. De Fin kon echter geen kracht zetten op de bal en wist het Vermeer niet lastig te maken.

In de achttiende minuut wist Ajax voor het eerst gevaarlijk te worden: een voorzet van Miralem Sulejmani kwam bij Luis Suárez terecht. De voetballer uit Uruguay kopte echter de bal net naast. In de volgende mogelijkheid waar Suárez bij betrokken was was het wel raak. De Urugayaan kopte de bal richting Dario Cvitanich die de bal in de open gelaten lange hoek schoot en Ten Rouwelaar kansloos liet. Na het doelpunt van Ajax schakelde de Amsterdammers een tandje bij en leek een nieuw thuisdoelpunt alweer in de lucht te hangen.

Echter was het juist NAC die een goede mogelijkheid kreeg. Edwin de Graaf passte de bal op Anthony Lurling, die te vrij werd gelaten door een matig spelende Oleguer. Maar Lurling kon het Vermeer niet echt lastig maken en schoot naast. Na 34 minuten moest Robert Maaskant al wisselen omdat er een nieuw blessure geval in zijn ploeg was ontstaan. Tommy van der Leegte moest met op het oog een hamstringblessure naar de kant en werd vervangen door Ellery Cairo. Ajax kreeg in de resterende minuten tot de rust nog een aantal goede kansen maar door zwak afwerken wisten de Amsterdammers de score niet uit te breiden.

De tweede helft begon met twee ongewijzigde elftallen. Ajax had binnen de minuut al een aardige kans door een fout van Kees Kwakman. Die schoot de bal terug, maar Cvitanich stond er ook nog en had kunnen scoren als Ten Rouwelaar niet zo had staan opletten. Aan de andere kant had Kolkka een kans maar het was te druk om het de Ajax defensie lastig te maken. Dario Cvitanich probeerde niet veel later een strafschop te krijgen maar scheidsrechter Nijhuis vond het niet nodig te fluiten. Een paar minuten later kreeg Ajax wel een strafschop. Kees Kwakman kwam veel te laat en haalde Siem de Jong onderuit. Scheidsrechter Nijhuis kon niets anders dan fluiten, een tweede gele kaart geven aan Kwakman en de bal op de stip leggen. Suárez wist vanaf elf meter rustig te blijven en te scoren.

Voor NAC werd het nog wat erger. Na 64 minuten wist Rasmus Lindgren vanaf een meter of 18 met een bekeken balletje Jelle ten Rouwelaar te verschalken en werd de stand 3-0. Marco van Basten bracht met deze stand op de borden opnieuw Daley Blind in het veld en hij mocht zijn debuut in de eigen ArenA maken. Dario Cvitanich scoorde vlak voor zijn wissel nog maar de grensrechter vlagde dit doelpunt af omdat hij buitenspel constadeerde. Cvitanich werd direct hierna gewisseld voor ex-NAC-voetballer Leonardo.

Na de 3-0 leek Ajax het wel goed te vinden en speelde het rustig verder. NAC Breda leek lam geslagen door alle tegenslag en zo ging de wedstrijd rustig naar het eindsignaal.

Ajax - NAC Breda 3-0
27' Cvitanich 1-0
55' Suarez 2-0 (strafschop)
65' Lindgren 3-0

Stadion: Amsterdam ArenA
Toeschouwers: 48.000
Scheidsrechter: Nijhuis
Gele kaart: Gorter, Lurling, Mtiliga, Kwakman (NAC Breda)
Rode Kaart: 55' Kwakman (2x geel)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, v.d. Wiel, Oleguer (65/Blind), Vertonghen, Vermaelen, Lindgren (73/Enoh), De Jong, Emanuelson, Suárez, Cvitanich (69/Leonardo), Sulejmani

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Loran (65/ Hofstede), Zwaanswijk, Mtiliga, De Graaf, v.d. Leegte (34/Cairo), Kwakman, Kolkka, Lurling (82/Kramer), Gorter