Nederland en Spanje succesvol in Europa

De vijf Nederlandse clubs, die in de UEFA Cup uitkomen, hebben afgelopen donderdag goede zaken gedaan. Alle ploegen wisten zich namelijk voor de groepsfase van dit toernooi te plaatsen. Hiermee is de Eredivisie ook meteen één van de competities met nog alle clubs in Europa.

Naast de Eredivisie heeft ook de Primera División alle ploegen nog actief. Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, Villarreal komen momenteel uit in de groepsfase van de Champions League. Daarnaast spelen Deportivo La Coruña, Espanyol, Sevilla en Valencia nog in de UEFA Cup. Nederland heeft slechts één ploeg in de Champions League, namelijk PSV. De overige clubs zijn actief in de UEFA Cup. Dat zijn Ajax, Feyenoord, SC Heerenveen, NEC en FC Twente.

De gewonnen wedstrijden van afgelopen donderdag waren meer dan welkom. PSV presteert vooralsnog niet goed in de Champions League en ook FC Twente liet het in de derde voorronde van het miljoenenbal liggen. Toch zijn er nog altijd zeventien landen, die dit seizoen meer punten wisten te pakken voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Op deze lijst staat Nederland op dit moment achtste plaats en heeft een royale achterstand op nummer zeven Rusland. De nummer negen van diezelfde lijst, Portugal, ligt drie punten achter zijn voorganger. De achterstand op de Russen zou echter kleiner kunnen worden, omdat zij nog maar met twee van de zeven ploegen in Europese toernooien actief zijn. De Portugezen moeten het met vier ploegen stellen.

De volledige UEFA-coëfficiëntelijst vind je hier.