Jaaroverzicht 2007: Spyker

2007 was het eerste en laatste jaar van het Nederlandse Formule 1-team Spyker F1. "Etihad Aldar Spyker F1 Team", zoals de stal voluit heette, ontstaat in september 2006, als de autofabrikant Spyker het Midlandteam koopt van Alex Shnaider. Met de verkoop is meer dan honderd miljoen dollar gemoeid. Met onder meer Christijan Albers en Adrian Sutil achter het stuur en Ferrarimotoren als krachtbron verwacht het team enkele punten te kunnen pakken in 2007. Het project pakt echter teleurstellend uit.

De oranje wagens zijn continu op de laatste startrijen van de grid te vinden en terwijl hun grootste concurrenten, de coureurs van Super Aguri, het verrassend goed doen en het zelfs de kop van het veld soms lastig maken, halen de Spykers slechts ver buiten de top tien de finish. Als die finish al gehaald wordt, want meerdere malen falen de bolides om technische redenen. Een belangrijkere factor is echter het aandeel van de coureurs bij spins en crashes, met als absoluut dieptepunt het gewraakte tankongeluk van Albers in Frankrijk.

Er zijn echter ook lichtpuntjes. In Japan haalt Sutil met een achtste plaats een verdiend wereldkampioenschapspunt binnen en in de bizarre race op de Nürburgring rijdt Markus Winkelhock zelfs even aan de leiding. In augustus kondigt het moederbedrijf van het team echter aan dat de renstal wellicht verkocht moet worden door de enorme kostenposten die de Formule 1 met zich meebrengt. Slechts weken later heeft het team al een andere eigenaar en is het Formule 1-avontuur van Michiel Mol ten einde. Albers zit dan al twee maanden op de bank.

Submitter:  Bron: FOK!sport