Vinokourov stopt met wielrennen

Alexandre Vinokourov zet een punt achter zijn wielercarrière. De Kazach kreeg vandaag te horen dat hij voor één jaar geschorst wordt vanwege dopinggebruik.

Vinokourov testte tijdens de Tour de France positief bij een dopingcontrole na de eerste tijdrit op 21 juli, waarna hij en zijn ploeg Astana de ronde verlieten. Toen ook de contra-expertise positief was, werd Vino door zijn ploeg ontslagen. Vandaag liet Vinokourov aan de Franse krant L'Equipe weten dat hij zijn carrière ondanks de relatief lichtte schorsing als beëindigd beschouwd, maar zal vechten voor eerherstel.

De internationale wielerunie UCI liet in een verklaring weten uitermate verbaasd te zijn over de schorsing. De unie stelt dat de regels voorschrijven dat iemand die voor de eerste keer op doping wordt betrapt, twee jaar moet worden uitgesloten. Men heeft de volledige uitspraak opgevraagd en overweegt een beroep bij het internationale arbitragehof CAS.

Vinokourov maakte zijn profdebuut in 1998 bij de Franse ploeg Casino. Daarna reed hij nog voor Telekom/T-Mobile, Liberty Seguros en als laatste Astana. Hij brak door in 2000 met etappezeges in de Tour en de Vuelta en brons tijdens de Olympische wegrace in Sydney. Vorig jaar won hij zijn enige grote ronde, de Vuelta. Verder won Vinokourov in zijn carrière ook de Ronden van Zwitserland en Duitsland, Parijs-Nice, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.