Wennemars waarschuwt KNSB

Erben Wennemars maakt zich zorgen over de toekomst van het Nederlandse schaatsen. Na het wereldbekerweekend in het gloednieuwe Russische schaatsstadion in Kolomna verwacht de Zwollenaar dat onder andere Rusland de toonaangevende rol van Nederland zal overnemen.

"Neem bijvoorbeeld de faciliteiten waar de Russische schaatsers over beschikken. Er zijn in dit land drie hypermoderne banen. Bovendien is er op die banen twaalf maanden per jaar beschikking over een ijsvloer. Dit soort banen wordt de ondergang van het Nederlandse schaatsen," aldus Wennemars.

De Nederlandse topschaatser vindt dat er in Nederland te gemakzuchtig wordt gedaan over de schaatsfaciliteiten. "De laatste keer dat er in Nederland een overdekte ijsbaan met klimaatbeheersing werd gebouwd, was 1985. En dat terwijl er de afgelopen twee decennia veel is veranderd op het gebied van kennis. Het probleem in Nederland is dat we alleen in beweging komen als er overal ter wereldmoderne ijsbanen liggen en wij er met z'n allen links en rechts afgereden worden. Maar dan is het te laat."