Van Persie: "Kritiek is terecht"

Robin van Persie moest vanwege een schorsing zaterdagavond thuis op de bank de wedstrijd Roemenië-Nederland volgen. Zijn conclusie na afloop is duidelijk: "We maken te weinig doelpunten en creëren te weinig kansen."

Van Persie werd gevraagd een mening te geven over de afgelopen EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje: "Het is niet zo belangrijk om terug te kijken, maar dat het niet goed was is duidelijk. Wij hebben een goede groep met jongens uit grote competities. Dan moet je in staat zijn iets te forceren, wat ik in de tweede helft ook wel een beetje had verwacht."

Ruud van Nistelrooy opperde onlangs de suggestie om te spelen met een systeem met daarin twee aanvallers, Van Nistelrooy en Van Persie. "Het is in de ogen van Van Basten gewoon geen optie. En erover praten dus niet relevant", aldus Van Persie. "Het creëren van te weinig kansen ligt aan het hele team. Wat dat betreft is de kritiek wel terecht. Met ploegen als Luxemburg en Albanië moet je de dubbele cijfers kunnen bereiken. Maar ze graven zich allemaal in en denken: bekijk het maar lekker met jullie mooie voetbal."

De terugkomst van Robin van Persie lijkt een zegen te zijn voor Van Basten. De speler van Arsenal was tijdens de kwalificatiereeks bij alle doelpunten betrokken. Bij de drie interlands die hij miste werd slechts éénmaal gescoord.