Van Nistelrooij: "Oranje vaak voorspelbaar"

Ruud van Nistelrooij is van mening dat er het meest wordt gesproken over de positie van centrumspits in het Nederlands Elftal. Volgens de statistieken presteert de aanvaller van Real Madrid net zo goed als zijn voorgangers bij het Nederlands Elftal. Toch zullen er volgens hem veranderingen doorgevoerd moeten worden.

"Oranje is vaak te voorspelbaar. We zijn soms simpel te verdedigen", liet Van Nistelrooij weten. De speler gaf overigens toe dat hij, de eerste veertien maanden na het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, steeds glimlachte als hij Oranje aan het werk zag. "Ik zag dat het allemaal niet aan mij lag. De nieuwe nummer negen van Oranje hield dezelfde problemen. Helemaal als een verrassing kwam dat niet."

Uiteindelijk zag ook de bondscoach van Oranje, Marco van Basten, dat zijn selectie zonder Van Nistelrooij niet de juiste vooruitgang boekte. Klaas-Jan Huntelaar presteerde alleen goed in het duel tegen een veredeld tweede elftal van Ierland. Ook Dirk Kuyt was niet de oplossing om progressie te boeken. Robin van Persie presteerde als centrumspits het beste, maar was eigenlijk een buitenspeler.

Uiteindelijk werd Van Nistelrooij door Van Basten weer opgeroepen voor Oranje. Ook het verwachtingspatroon voor de spits was bijgesteld. "Ruud moet gewoon scoren. Daar is hij namelijk goed in", aldus de bondscoach. Hiermee refereerde hij ook naar het aantal doelpunten wat hij voor Real Madrid, Manchester United, PSV en SC Heerenveen maakte.

"Ik denk dat het vizier misschien een beetje ten onrechte op de centrumspits van Oranje gericht was", besloot Van Nistelrooij. "Cijfermatig heb ik het niet slecht gedaan. Al kan het natuurlijk altijd beter. Maar ik snap ook wel dat de coach een spits wil die lekker aan het spel deelneemt. Ik bewijs bij Real Madrid dat ik die aanvaller ook kan zijn."