[EK-21] Engeland oefent penalties

De bondscoach van Engeland Onder-21, Stuart Pearce, probeert het noodlot van veel Engelse elftallen te vermijden: strafschoppenseries. De trainer probeert dit ondanks een rigoreuze training dan ook te vermijden.

Engeland, dat het statistisch gezien nog slechter dan Nederland doet in strafschoppenseries, wil koste wat kost vermijden dat ook de talentvolle spelers ten onder gaan na een loterij. Coach Pearce miste namens de Britten zelf al eens, in de halve finale van het WK in 1990. De ex-international weet dan ook wat voor impact het missen van zo'n strafschop kan hebben op een jonge speler.

"Ik heb twee keer een landenkampioenschap verloren op penalties", zegt Pearce. "Toch moet het kwartje een keer de andere kant op vallen. Het kan ons ook juist helpen, en dus moet er op getraind worden." Engeland wist in zes strafschoppenseries op een EK of WK slechts éénmaal te winnen; tegen Spanje op het EK van 1996. Vorig jaar mocht Engeland na een verloren serie tegen Portugal naar huis. Datzelfde lot tegen dezelfde tegenstander wachtte hen op het EK van 2004.