T-Mobile: "Niet alleen Ullrich op strafbank"

T-Mobile is van mening dat Jan Ullrich niet de enige moet zijn die gestraft wordt voor het aandeel in de dopingzaak van arts Eufemiano Fuentes. Gisteren wees een DNA-test namelijk uit dat de Duitse renner weldegelijk gebruik had gemaakt van doping.

"Hij hoort niet in zijn eentje in het beklaagdenbankje", aldus Rolf Aldag, directeur van T-Mobile. "Jan is maar een van de 51 namen op de lijst. Die moet nu helemaal worden afgewerkt. Nu moet iedereen kleur bekennen."

Aldag was ook van mening dat de andere verdachte sporters zich beschikbaar moeten stellen om genetisch materiaal af te staan. De eerste naam die hierbij viel was die van Ivan Basso. De Italiaan werd door zijn nationale wielerbond vrijgesproken, aangezien er onvoldoende bewijs was. Uiteindelijk von de renner onderdak bij Discovery Channel PCT. Ook vond de voorzitter van T-Mobile dat op alle betrokken personen druk moet worden uitgeoefend. "Van de UCI, de organisatoren, het WADA en de officieren van justitie. Het is nu duidelijk geworden dat de Spaanse documenten wel degelijk iets voorstellen. Tegen de vijftig anderen zijn er even sterke aanwijzingen als tegen Ullrich."

T-Mobile heeft inmiddels besloten om de renners die voor hen actief zijn met regelmaat op verboden middelen te controleren. Dit gebeurde sinds oktober al vier keer. "Het is vervelend omdat het de voorbereiding onderbreekt, maar het is nodig. Je kunt niet achteraf geschokt reageren als iemand is betrapt."

De aantijgingen jegens Ullrich hebben Aldag nog maar een duidelijk gemaakt dat alleen vertrouwen niet voldoende is. Hier zou namelijk veel meer voor nodig zijn. "Ik heb heel lang getwijfeld. Dat is nu voorbij. Ik kan me niet meer voorstellen dat die zakken bloed voor iets anders dan voor prestatiebevordering lagen opgeslagen."