"Riis won de Tour in 1996 stijf van de doping"

De Deen Bjarne Riis heeft in 1996 'stijf van de doping' de Tour de France gewonnen. Dat heeft voormalig Telekom-verzorger Jef D'hont gisteravond gezegd in het VRT-programma Panorama.

"Ik zag epo voor het eerst opduiken toen ik soigneur was bij Telekom. Het waren de renners zelf die er om vroegen. Onze dokters van de Universiteit van Freiburg bezorgden de epo dan," aldus D'hont die in het programma een boekje open deed over zijn ervaringen bij de Duitse wielerformatie, de voorloper van het huidige T-Mobile.

Riis zou 'monsieur 60 procent' zijn genoemd vanwege zijn constant te hoge hematocrietwaarde. Na verloop van tijd kreeg hij last van reumatiek vanwege het gebruik van epo. "En wat hij misschien nog nam. Hij stond stijf van de doping," aldus D'hont

Volgens D'hont was er geen sprake van door de ploegleiding georganiseerd dopinggebruik, ook al werd er door nagenoeg alle renners van Telekom indertijd naar doping gegrepen. De enige die weigerde om prestatiebevorderende middelen te nemen was sprinter Erik Zabel. "Hij heeft wel eens een kleine dosis epo geprobeerd, maar was er categoriek tegen. Hij zei dat hij het niet nodig had. En kijk, zoveel jaar later is hij de enige die een lange carrière heeft kunnen opbouwen."

Walter Godefroot, voormalig ploegleider van Telekom, wilde gisteravond niet diep ingaan op de onthullingen van D'hont. "Laat de geschiedenis zijn voor wat ze is en laat ons een nieuwe geschiedenis opbouwen", aldus Godefroot, momenteel ploegleider bij Astana.