WK SLC: Kramer wint 10km in WR

Sven Kramer heeft op de WK afstanden de wereldtitel op de 10km in de wacht gesleept. Hij won in een fabelachtig wereldrecord van 12.41,69. Carl Verheijen en Brigt Rykkje zorgden voor een compleet Nederlands podium door tweede en derde te worden.

In het begin van de wedstrijd was er een opvallende rol voor Artyom Bellousov, die op de kruising in de slipstream van zijn tegenstander dook maar vervolgens vergat eruit te komen daardoor niet wisselde. Ondanks dat de fout met een extra buitenbocht in zijn nadeel was werd de Rus toch gediskwalificeerd.

Als eerste van de Nederlanders kwam Brigt Rykkje in actie, hij verbeterde zijn persoonlijk record fors en kwam uiteindelijk uit op een tijd van 13.06,03. In de voorlaatste rit kwam dan Sven Kramer in actie, hij reed een fabelachtige race en was in elke ronde sneller dan bij zijn vorige WR, gereden tijdens de WK allround in Heerenveen. Na 8.000 meter dubbelde hij zijn tegenstander Oystein Grodum. Hij verbeterde uiteindelijk zijn eigen wereldrecord met ruim acht seconden.

In de slotrit kwam Carl Verheijen niet meer in de buurt van die tijd. Verheijen, die kampte met een lichte verkoudheid, wist wel Brigt Rykkje voor te blijven en zo te zorgen voor een volledig Nederlands podium.

Uitslag:

#NaamTijd
1Sven Kramer12.41,69
2Carl Verheijen13.00,46
3Brigt Rykkje13.06,03
4Arne Dankers13.11,25
5Havard Bokko13.17,50



Bellousov na zijn foute wissel


Kramer na zijn wereldrecord


Ervik ging kapot in zijn rit tegen Verheijen

Submitter:  Bron: NOS - TT