BMW Sauber onthult nieuwe testcomputer

Waar andere teams investeren in windtunnels kiest BMW Sauber F1 voor een andere aanpak. Middels hun nieuwe supercomputer wil de Duitse renstal de beste aerodynamica op de bolides krijgen.

Hiermee slaat de Duitse fabrikant een heel andere weg in dan de overige Formule 1 teams. "We zullen het voorbeeld van andere teams niet volgen, en bijgevolg geen tweede tunnel bouwen. We geloven dat de toekomst in testsimulatie ligt. Het is voor ons zinloos om twee windtunnels te hebben. We willen aan de top staan van CFD en om daar te geraken, hebben we een goede computer nodig. Met Albert 2 hebben we het nodige in huis om de beste in aërodynamica te worden," aldus Mario Theissen.

Ook het hoofd van de aerodynamica afdeling, Willem Toet, is overtuigd van deze aanpak: "Het maakt ons efficiënter en het is een betere manier voor de toekomst dan het bouwen van nog een windtunnel. Mochten we nog geen windtunnel hebben, zou het helemaal anders zijn, maar dankzij Peter Sauber hebben we al één van de beste. Met één bandenleverancier volgend jaar, en een bevriezing van de motorontwikkeling, kan je op niet veel vlakken nog grote verschillen maken. Er is echter zowel mechanische als aërodynamische grip, en de aërodynamische is dominant. Albert 2 zal dus een essentiële uitrusting zijn voor ons."

De nieuwe computer, Albert 2 genaamd, is de opvolger van Albert waar het team nu mee werkt. De computer is door Intel ontwikkeld en moet vijf keer krachtiger zijn dan de huidige. Albert 2 kan 12.288.000.000.000 berekeningen maken per seconde. Effectief is dat hetzelfde als meer dan een miljoen mensen welke elke drie seconden een vermenigvuldiging uitwerken, het hele jaar door. De computer is hierdoor in staat om betere en ingewikkeldere berekeningen te maken van CFD modellen. Op deze manier hoopt BMW Sauber de aerodynamische ontwikkeling te versnellen.