Verpakovskis naar Spaanse Liga

Maris Verpakovskis zal de Oekraïense competitie verruilen voor die van Spanje. Of de Letse spits daar lang blijft moet blijken, hij wordt door Getafe gehuurd van zijn club Dynamo Kyiv.

Verpakovskis zag zichzelf op een zijspoor beland in Oekraïne, nadat hij eerder furore maakte in zijn vaderland met 77 goals in drie seizoenen. In 2003 verkaste hij van Skonto Riga naar Dynamo Kyiv. De 27-jarige Let speelde met Letland op Euro 2004 en speelde daarin goed in de groep met Nederland, Duitsland en Tsjechië. Bij de Oekraïners wilde het echter niet lukken.

Het Spaanse Getafe was op zoek naar versterkingen in de voorhoede, en zag in Verpakovskis de ideale man. De club uit de voorsteden van Madrid doet het goed dit jaar, en staat op een zesde positie, die uiteindelijk recht zou geven op Europees voetbal. De reden dat Getafe zo hoog staat is de goede verdediging en de ervaren doelman Roberto Abbondanzieri. Aanvallend gaat het minder, met slechts elf doelpunten uit veertien duels.

Met de Letse international hoopt trainer Bernd Schuster ervoor te zorgen dat het voorin ook beter gaat. De huidige aanvallers Dani Güiza, Veljko Paunovic en Sergio Pachón zijn niet bijster snel, en hebben weinig ervaring op een hoog niveau. Als Verpakovskis de coach weet te bekoren in het halve jaar dat hij gehuurd wordt, heeft Getafe de optie om de spits te kopen.