Jordi Cruijff naar Oekraïne

Jordi Cruijff speelt het komende seizoen in Oekraïne bij Metalburg Donetsl. De 32-jarige aanvaller heeft twee jaar buitenspel gestaan vanwege een knieblessure. Cruijff tekende voor een jaar bij de Oekraïners.

"Oekraïne was absoluut niet mijn eerste keus, maar de aanbieding die ik kreeg was te goed om te weigeren. Het niveau is stijgende en er spelen steeds meer buitenlanders in de competitie. Bovendien is het een prachtig land, met hele aardige mensen. Het lijkt wel, des te moeilijker een volk het heeft, des te vriendelijker zijn de mensen."

Jordi debuteerde in het seizoen 1994/1995 onder zijn vader Johan in het eerste elftal van Barcelona. Vervolgens speelde de linkspoot voor Manchester United, Celta de Vigo, opnieuw Manchester United, Alavés en Espanyol. Bij de tweede club van Barcelona raakte Cruijff geblesseerd aan zijn rechterknie en werd zijn contract niet verlengd. Na een tijdje tobben met het gewricht zag de jonge Cruijff weer hoop.

"Op een gegeven moment kwam ik in contact met een dokter in Barcelona. Hij had een revolutionaire manier ontwikkeld om het kraakbeen weer te versterken. Ingewikkeld om uit te leggen, maar het was een techniek waarbij je bloed wordt gebruikt. Overigens heeft het niets met bloeddoping te maken. Maar goed, die methode sloeg enorm aan. Na ruim een jaar rustig aan te hebben gedaan, maakte de arts een scan van mijn knie. Toen bleek dat mijn kraakbeen stukken sterker was geworden. Ik mocht weer aan voetballen denken."