Vooral verbazing in Nederlandse kranten

"Wij waren beter, zij waren slimmer", aldus de subkop op de voorpagina van zowel de Telegraaf als het AD vandaag. De Volkskrant wijt de "inktzwarte bladzijde in het nationale voetbal" vooral aan de spelers van beide ploegen.

"Het schouwspel had niets te maken met voetbal", schrijft de Volkskrant. " Het was een theater van zichzelf aanstellende spelers. Het waren schandelijke overtredingen. Je waande je soms in een Romeinse arena. Het wachten was op de leeuwen." De voornaamste conclusie van de ochtendkrant is dat "Nederland is uitgeschakeld op het WK, maar het ware beter geweest als de FIFA ook Portugal naar huis had gestuurd."

"Rood voor Oranje", is de kop van De Telegraaf in zijn sportkatern. De Russische scheidsrechter Valentin Ivanov wordt bestempeld als "de Russische flierefluiter". In het wedstrijdverslag van de krant legt het de nadruk op het hard spel van Portugal. "Keihard Portugal maakt einde aan WK-droom", is de subkop en een foto waarop de Portugees Nuno Valente Arjen Robben met een hooggeheven schoen op het hoofd raakt, onderstreept dat.

Het Algemeen Dagblad is de verbazing nog niet te boven. "16x geel, 4x rood", staat op de voorpagina in grote letters. In zijn oordeel over de scheidsrechter en de spelers staat de krant tussen De Telegraaf en de Volkskrant in. "Marco van Basten probeerde nog te sturen en te wijzen om het dreigende noodlot af te wenden. Het hielp niet na een tweede helft waarin een gelijkspel zo dichtbij was en waarin beide ploegen er een ware schoppartij van maakten. Uiteindelijk trok de warrige scheidsrechter Ivanov zestien gele en vier rode kaarten en dat hadden er nog veel meer kunnen zijn," aldus de krant.