Voorbeschouwing Dag 18

Nog twaalf teams zijn in de race voor de heilige voetbalgraal. Vandaag staan er opnieuw twee aantrekkelijke ‘alles of niets’ duels op het programma: Italië – Australië en Zwitserland – Oekraïne.

Italië haalt haar inspiratie dit WK uit revanchegevoelens. Niet alleen de voorgaande mislukte toernooien (2002, 2004) spelen hierbij een rol, ook het grootschalige corruptieonderzoek. Vandaag kan de Squadra Azzurri wraak nemen op Guus Hiddink, de coach van Zuid-Korea in dat wonderlijke achtste finaleduel van vier jaar geleden. Marcello Lippi zal naar alle waarschijnlijkheid weer beginnen met Luca Toni en Alberto Gilardino voorin. Het uitgangspunt is namelijk winst, terwijl tegen Tsjechië (2-0 winst met een 4-5-1 systeem) ook een remise zou hebben volstaan. Achterin vervangt Marco Materazzi de geblesseerde Alessandro Nesta. Als wisselspeler opende Materazzi de score tegen de Tsjechen.

Australië is gehandicapt door de schorsing van Brett Emerton. Hiddink wilde niet prijsgeven hoe hij dit verlies gaat opvangen. Een mogelijke optie voorziet in Lucas Neill als rechtsback en het posteren van Tony Popovic in het centrum. Popovic kampte met een blessure, maar is weer fit. Het lijkt echter waarschijnlijker dat Mark Bresciano ditmaal vanaf het begin erbij is. Mark Schwarzer viert zijn comeback in het doel, nadat Zeljko Kalac opzichtig blunderde tegen Kroatië (2-2). Hiddink gaat op jacht naar zijn derde opeenvolgende kwartfinaleticket. De Achterhoeker staat voor een lastige taak, want Italië is al 21 duels zonder nederlaag.

’s Avonds strijden Oekraïne en Zwitserland om een kwartfinaleplaats. Zwitserland is de enige ploeg die deze eindronde nog geen tegentreffer heeft hoeven incasseren. Frankrijk (0-0), Togo (2-0) en Zuid-Korea (2-0) vonden geen gaatje in de hechte afweer. Philippe Senderos, boegbeeld van de defensie, ontbreekt echter met een schouderblessure. Zijn vervanger luistert naar de naam Johan Djourou. Bondscoach Kuhn kan weer beschikken over Daniel Gygax, maar handhaaft Hakan Yakin, die sterk speelde tegen Zuid-Korea. Voor Zwitserland zou een kwartfinalestek geen unicum zijn. In 1934, 1938 en 1954 bereikte het Alpenland ook al eens de laatste acht.

Oekraïne hoopt het Kroatië van 1998 te worden: debuteren met een historische prestatie. Net als Zwitserland leunen de Oost-Europeanen op de sterke verdediging. Slechts één land slaagde er dit jaar in te scoren tegen het team van Blochin, al was dat wel Spanje op het WK. De 0-4 werd echter ongedaan gemaakt met overwinningen op Saoedi-Arabië (4-0) en Tunesië (1-0). Oekraïne zal Viatcheslav Sviderskyi en Andrei Rusol wegens een schorsing moeten missen. Yezerskyi en Vashchuk lijken de aangewezen vervangers. Voor de rest laat Blochin het basiselftal vermoedelijk intact.


17.00 uur, Kaiserslautern, Italië - Australië:

Vermoedelijke opstellingen:

Italië: Buffon, Zambrotta, Materazzi, Cannavaro, Grosso, Pirlo, Perrotta, Gattuso, Totti, Gilardino, Toni.

Australië: Schwarzer, Moore, Neill, Chipperfield, Culina, Grella, Bresciano, Cahill, Sterjovski, Kewell, Viduka.


21.00 uur, Keulen, Oekraïne - Zwitserland:

Vermoedelijke opstellingen:

Oekraïne: Shovkovsky, Yezerskyi, Vashchuk, Nesmachnyi, Gusev, Tymoschuk, Shelayev, Kalinichenko, Rebrov, Shevchenko, Voronin

Zwitserland: Zuberbühler, Spycher, Djourou, Müller, P. Degen, Wicky, Vogel, Cabanas, Barnetta, Frei, Yakin.

En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Het sprookje van Guus Hiddink strandt nu wel in de achtste finales. Italië buit het kwaliteitsverschil uit en zegeviert met 3-0.

Zowel Zwitserland als Oekraïne legt sterk de nadruk op de defensie, zodat er weinig spektakel valt te zien. Uiteindelijk maakt Shevchenko het verschil: 1-0.

Submitter:  Bron: FOK!