Basso nieuwe leider wegcriterium

Ivan Basso heeft de tweede etappe in het internationale wegcriterium gewonnen. De Italiaan neemt en passant de leiderstrui over van Erik Dekker.

Al om kwart voor negen sprongen de overgebleven coureurs in het Criterium International op de fiets voor de ochtendetappe met aankomst boven. Alberto Contador reed lange tijd voorop, maar kreeg nooit een grote voorsprong. Na 37 kilometer kreeg de jonge Spanjaard het gezelschap van Thomas Voeckler. Rabobank onderhield echter het tempo in het peloton en halfkoers was het gedaan met de eerste serieuze aanval.

Na diverse pogingen ontstond er op twintig kilometer van de meet de beslissende vlucht, met Basso, leider Erik Dekker, Alexandre Botcharov en Juan Carlos Dominguez. Daarachter formeerde zich een omvangrijke groep achtervolgers, met onder andere Pieter Weening en Koos Moerenhout. Op de slotklim kreeg Dekker af te rekenen met mechanische pech, waardoor hij moest lossen. Basso was de sterkste van het overgebleven trio en start vanmiddag in poleposition bij de afsluitende tijdrit.