Romanov wil Hearts kopen

Vladimir Romanov, grootaandeelhouder van het Schotse Heart of Midlothian, wil eigenaar worden. Hij is wettelijk verplicht een bod op de resterende aandelen uit te brengen wanneer hij meer dan 50% van de aandelen in handen krijgt.

Momenteel heeft de Litouwse zakenman 29,9% van de aandelen Heart of Midlothian plc in zijn bezit, en heeft hij de toezegging van vier andere belangrijke aandeelhouders dat zij een bod van 35 pence (0,53 euro) per aandeel zullen accepteren en hun 25,6% ook in handen van Romanov komt. Met 55,5% wordt hij dan wettelijk verplicht om een bod uit te brengen op de overige aandelen. Voorzitter George Foulkes, een van voornoemde vier, raadt de overige aandeelhouders aan om het bod te accepteren: "We staan bovenaan in de Schotse premier league door Vladimir's betrokkenheid en ik denk dat we nog succesvoller kunnen worden als hij eigenaar wordt." 35 Pence per aandeel waardeert de club uit Edinburgh op 4,2 miljoen pond (6,3 miljoen euro).

Sinds Romanov in februari zijn aandeel in de noodlijdende club kocht gaat het zowel financieel als sportief beter. De Hearts staan momenteel bovenaan in de Schotse premier league en hoefden hun stadion Tynecastle niet te verkopen, maar voor Romanov is het nog niet genoeg: "Ik geloof dat Hearts het potentieel heeft om zich tot een sterke speler in het Europese voetbal te ontwikkelen, en dat we het huidige bedrijf, zowel binnen als buiten de lijnen, kunnen uitbouwen tot een club waar de fans en de stad Edinburgh trots op kunnen zijn." Het eigenaarschap zou voor Hearts en Romanov enkele aantrekkelijke gevolgen hebben. De club bespaart een kwart miljoen pond (375.000 euro) per jaar omdat ze niet meer beursgenoteerd zullen zijn, en om dezelfde reden kan de club meer informatie over het reilen en zeilen verstrekken. Romanov zal meer controle over de club kunnen uitoefenen. "Het betekent dat Vladimir Romanov makkelijker in de club en in spelers kan investeren," aldus Foulkes.