IRL: Wheldon wint Indy Japan 300

Dan Wheldon domineert de eerste vier races van het seizoen de Indy Racing League. De coureur van Andretti Green Racing heeft nu drie overwinningen uit vier wedstrijden dit seizoen.

De belangrijkste factor in deze race was het brandstofverbruik van de wagens. Wheldon zelf moest zijn wagen ook langs de kant zetten omdat hij geen brandstof meer had, maar dat was in zijn uitloopronde en veranderde niks aan de overwinning.

In ronde 141 van de 200 ronden durende wedstrijd was er een gele vlag situatie waarin de leidende rijders nog allemaal een pitstop maakten. Voor de laatste 50 ronden was er sprake van een wedstrijd wie het zuinigst met zijn brandstof om kon gaan.

Thomas Scheckter die op dat moment aan de leiding ging had weer pech. De coureur van Pennzoil Panther Racing viel twee rondes voor het einde uit toen hij geen brandstof meer had. De nummer twee op dat moment, teamgenoot van Wheldon Toni Kanaan, had op hetzelfde moment ook geen brandstof meer maar hij wist nog wel de pits te bereiken om de race uit te kunnen rijden.

Wheldon kreeg de overwinning dus bijna in de schoot geworpen. Als tweede eindigde Scottt Sharp, rijdend voor het team van Delphi Fernandez Racing. Ook hij had te weinig brandstof aan boord maar viel pas stil toen hij net de finishvlag had gepasseerd. Teamgenoten Buddy Rice en Danica Patrick pakten de derde en vierde plaats voor het team van Rahal Letterman Racing.

Einduitslag Indy Japan 300

1. Dan Wheldon, Dallara-Honda, 200 ronden
2. Scott Sharp, Panoz-Honda, 200 ronden
3. Buddy Rice, Panoz-Honda, 200 ronden
4. Danica Patrick, Panoz-Honda, 200 ronden
5. Bryan Herta, Dallara-Honda, 200 ronden
6. Tony Kanaan, Dallara-Honda, 199 ronden
7. Sam Hornish Jr., Dallara-Toyota, 199 ronden
8. Darren Manning, Panoz-Toyota, 199 ronden
9. Kosuke Matsuura, Panoz-Honda, 199 ronden
10. Thomas Scheckter, Dallara-Chevrolet, 198 ronden

Tussenstand na vier races

1. Dan Wheldon, 184 punten
2. Tony Kanaan, 138 punten
3. Sam Hornish Jr., 131 punten
4. Bryan Herta, 104 punten
5. Helio Castroneves, 101 punten