Citroën onbedreigd aan de leiding

Sebastien Loeb staat met zijn Citroën Xsara WRC na dag twee van de rally van Nieuw Zeeland nog steeds op plek één van het algemeen klassement. Vanochtend vertrokken de rijders voor een dag waarop acht stages werden verreden. Vannacht is er veel regen gevallen wat de ondergrond glad maakt en zorgt voor wat andere omstandigheden dan gisteren.

Stage 9
De twee Citroën rijders Loeb en Duval lieten zien dat ze van plan waren om vandaag weer te gaan domineren. Loeb finisht de stage in 10:21.9, daarmee is hij 4.3 sec. sneller dan Solberg met de Impreza en 7.2 sec. sneller dan zijn teammaat. Peugeot valt wat terug met rijders Märtin en Grönholm op respectievelijk plaats vier en vijf. Chris Atkinson begint, na een fantastische eerste dag, vandaag wat minder met een negende plaats op deze stage.


Chris Atkinson die een mindere tweede dag reed.

Stage 10
Ondanks het feit dat Loeb weer een stage overwinning pakte domineerde hij deze stage niet. Solberg is ontketend en eindigt op 0.7 sec van de Fransman. Loeb heeft met deze overwinning vijf van de laatste zes special stages gewonnen. Solberg pakt door zijn resultaat op deze stage de derde plek terug van Duval. De Noor heeft minder dan een seconde achterstand op de nummer twee Marcus Grönholm.

Stage 11
De beruchte Bull stage is dit jaar opgenomen in de rally als stage 11 en stage 14. De combinatie van moeilijke bochten en snelle stukken lag Solberg het beste en hij pakt dan ook de stage overwinning. Hij is daarmee 2.7 sec. sneller dan Grönholm en neemt hierdoor de tweede plaats in het algemeen klassement van de Fin over. De Citroëns eindigen als derde en vierde op de proef, Loeb voor Duval. De Fransman heeft een voorsprong op de nummer twee in het klassement van meer dan dertig seconden.


Gigi Galli die na problemen gisteren terug probeert te komen.

Stage 12
Solberg pakt zijn tweede stage overwinning van de dag en verslaat zijn directe concurrent om plaats twee, Grönholm, met een kleine marge van 1.2 sec. De Fin doet er alles aan om zijn tweede plek weer terug te pakken. Als derde eindigde Loeb, het gat met de nummer twee in het klassement is hierdoor voor het eerst sinds vanmorgen onder de 30 sec. gekomen.

Stage 13
Loeb stelde orde op zaken op stage 13 door de overwinning te pakken op 4.5 sec. voor Grönholm op plek twee. De Fin pakt met deze tijd de tweede plaats in het klassement weer terug aangezien Solberg veel tijd verliest en als vijfde op 7.9 sec. van Loeb eindigt. Duval zet de derde tijd neer op de stage en zoekt naar aansluiting bij de top drie.


Nummer drie in het algemeen klassement Petter Solberg.

Stage 14
Voor de tweede maal werd Bull verreden. Dit keer was de stage een prooi voor Loeb met een zeer snelle tijd van 18:58.7, dat is meer dan een halve minuut sneller dan wat Solberg ’s ochtends op de proef reed. Hij rijdt met deze tijd het hele veld op een flinke achterstand. De nummer twee op de stage Grönholm finisht met een achterstand van 16.8 sec. Hierdoor vergroot de Citroën rijder zijn voorsprong in het klassement naar 53.8 sec. op Grönholm en 1:01.0 op Solberg.


Toni Gardemeister de nummer 5 in het klassement op de proef.

Stage 15 en 16
Dag twee werd beëindigd met de Manukau Super Special. Een Super Special is een baan waarin twee wagens tegelijk starten en 1 volledige ronde rijden waarbij op de helft van rijbaan wisselen. Dit is altijd een goed moment voor de fans om de auto’s wat langer en van dichtbij te zien.

Het korte parcours van twee kilometer is niet lang genoeg om echt verschil te maken in het algemeen klassement, toch gingen vooral Solberg en Grönholm er vol tegenaan. De Noor pakt de eerste ronde met een tijd van 1:23.5, Grönholm pakt de tweede ronde met 1:23.9. Loeb eindigt de dag op plek één en heeft een goede uitgangspositie om morgen de race te winnen.

Algemeen klassement na dag 2:

plaatsnaammerktijdachterstand
1.S. LoebCitr2:33:36.4
2.M. GrönholmPeu2:34:28.3+51.9
3.P. SolbergSubr2:34:35.1+58.7
4.F. DuvalCitr2:34:56.4+1:20.0
5.T. GardemeisterFord2:35:58.4+2:22.0