Bekking pakt wereldsnelheidsrecord

Schipper Bouwe Bekking heeft gisteren met het nieuwe jacht MoviStar historie geschreven door 530 zeemijlen af te leggen in 24 uur. Hiermee werd het wereldsnelheidsrecord verbroken.

De MoviStar vaart onder Spaanse vlag en behoort tot de Volvo Open 70-klasse. De afstand werd afgelegd 2000 mijl van Nieuw Zeeland in de Stille Oceaan. Het oude record stond op naam van de Brit Robert Miller. Hij voer met zijn schip, de Mari Cha IV met 140 voet twee keer de lengte van Bekking’s schip, op 7 oktober 2003 in 24 uur 525,7 zeemijlen.

Het schip van de Brit had 24 bemanningsleden, Bekking klaarde de klus met maar tien bemanningsleden. Het record moet nog wel worden geratificeerd door een speciale commissie van de internationale zeilfederatie (ISAF).

Bekking: "Dit is historisch wat we hebben gedaan. Er is nog nooit iemand zo snel geweest met een jacht in 24 uur, en dan te bedenken dat het nog maar een trainingssessie was."

Men is in voorbereiding op de Volvo Ocean Race, vroeger de Whitbread round the world. Deze wedstrijd wordt eens in de vier jaar gehouden. In november start de race in het Spaanse Sanxenxo, wat ook de thuishaven van de MoviStar is.


Bekking's jacht de MoviStar