"Splitsing Formule-1 gevaarlijk"

De Formule-1 stevent af op een rampzalige splitsing als de teams en de FIA er niet in slagen tot een akkoord te komen, aldus Minardi teambaas Paul Stoddart.

Deze splitsing wordt veroorzaakt door het Concorde agreement van de FIA en het nog op te zetten GPWC kampioenschap. Scuderia Ferrari is het enige team dat tot nu toe het voorstel van de FIA heeft getekend. Zeven andere teams uit het huidige Formule-1 kampioenschap zijn bezig met het samenstellen van de GPWC. Jordan Grand Prix en Red Bull Racing houden zich afzijdig.

Volgens Stoddart moeten de teams weer om de tafel gaan zitten. Paul: “Het is een illusie om te denken dat twee van dergelijke kampioenschappen naast elkaar kunnen bestaan, dat weten we allemaal.”

Terwijl de teams nu akkoord gaan met een ’rampzalige splitsing’, zijn er wel oplossingen op komst om dit tegen te gaan. De fabrikanten ‘van’ het GPWC vechten om controle van deze miljardensport, willen een transparant beleid en een redelijke verdeling van de inkomsten voor de teams. Ze willen ook een gelijk speelveld en gelijke rechten, in plaats van het huidige Concorde Agreement waar Ferrari van speciale voordelen geniet. Op dit moment werken ze aan een structuur voor de sport ná 2007, met werkgroepen die kijken naar de gerechterlijke, technische en sportieve kwesties.