Corus Tournament (29/01/2005)

In ronde twaalf van het Corus Chess Tournament is het ongemeen spannend geworden, in alle groepen.

In Groep A speelde Peter Leko, de koploper, remise tegen Veselin Topalov. Hiervan kon Viswanathan Anand erg goed profiteren. Hij won met de witte stukken van Michael Adams, en is nu tot op een half punt van Leko genaderd. Verder speelde Loek van Wely zijn elfde remise van het toernooi.

In groep A hebben eigenlijk alleen Peter Leko en Viswanathan Anand nog kans op de titel. Veselin Topalov heeft in theorie nog een kans, maar die is klein, omdat hij op een punt achterstand staat met nog maar één wedstrijd te gaan.

In Groep B verloor Sergey Karjakin. Niet leuk voor hem, omdat hij bij winst de groep zou hebben gewonnen. Zijn directe tegenstander, Shakhriyar Mamedyarov, profiteerde hiervan door wél te winnen. De twee kemphanen staan nu gelijk op de eerste plaats, elk met 8 ½ punt. Verder speelde Daniel Stellwagen remise.

Hier is alles nog open. De kemphanen staan gelijk, en zelfs Jan Smeets heeft nog een kans om te winnen. Hij moet nog tegen Mamedyarov morgen, en staat op één punt achterstand van de koplopers.

In Groep C is het Erwin L’Ami niet gelukt om zijn derde grootmeesternorm te halen; hij verloor en daardoor kan hij geen 10 uit 13 meer halen. Op kop in deze groep staat Vladimir Georgiev, en een half punt achter hem staan Natalia Zhukova en Alexey Korotylev. Op één punt achterstand staan dan ten slotte L’Ami en Evgeny Alekseev.

Die vijf hebben allen nog een kans om het te winnen, sommigen alleen in theorie, en anderen hebben echt de kans daartoe. Hoe het ook zal worden, de spanning zal om te snijden zijn morgen in Wijk aan Zee.

De stand in Groep A:
1. P. Leko met 8 punten.
2. V. Anand met 7½ punt.
3. V. Topalov met 7 punten.
4. A. Grischuk, J. Polgar, V. Kramnik, M. Adams met 6½ punt.
8. L. Bruzon, R. Ponomariov met 6 punten.
10. N. Short, P. Svidler, L. van Wely met 5½ punt.
13. A. Morozevich met 4 punten.
14. I. Sokolov met 3 punten.