Achievement unlocked: 2,5 miljard achievements unlocked!

Microsoft mag zich weer een schouderklopje geven, hun met de Xbox 360 geïntroduceerde Achievement-systeem heeft niet alleen Sony geïnspireerd om met Trophies te komen, er zijn inmiddels 2.500.000.000 achievements unlocked.

In totaal hebben al die achievements geleid tot 52.000.000.000 gamerpoints, wat neerkomt op bijna 150 gamerpoints per Xbox Live Gebruiker of gemiddeld 20,8 punten per achievement.

Developers hebben echter verschillende opvattingen in hoe je achievements in het spel moet integreren. Zo is Infinity Ward van mening dat achievements netjes verspreid door de game voor moeten komen, volgens de developer vinden gamers het tof als ze iedere twee uur een bericht krijgen dat ze iets goeds of tofs aan het doen zijn. Het team achter Skate. echter gebruikte achievements om spelers te wijzen op de mogelijkheden van de community, zoals het nemen en uploaden van foto's en video's.

Developer Naughty Dog heeft echter weer een andere insteek, volgens hen zijn de leukste trophies in Uncharted die trophies die weergeven hoe goed de speler is in het spel. Bijvoorbeeld de trophie voor het krijgen van een tripple-kill, deze kan soms per toeval gebeuren maar als je erop plant en je haalt hem, dan geeft dat een zeer zelfvoldaan gevoel, aldus Naughty Dog.

Er zijn echter ook een paar not-dones waar alle developers het over eens zijn, zoals het geven van achievements voor faal-acties (zou je bijna anti-achievements kunnen noemen), onmogelijke achievements en achievements gekoppeld aan alleen een high-scores.