Ken Kutaragi hield budgetoverschrijding PS3 achter voor baas

We kennen hem allemaal wel, de held van Sony's PlayStation divisie, Ken Kutaragi. Volgens een interview van de bekende Amerikaanse krant the Wallstreet Journal was Kutaragi, CEO van Sony Computer Entertainment, een groot struikelblok voor Sony CEO Howard Stringer. Het interview beschrijft Kutaragi als een rebel die berucht was binnen de Japanse elektronicagigant voor het gebrek aan communicatie met zijn bazen of andere divisies.

Het beste voorbeeld hiervan is dat bij het ontwikkelen van de PS3 men over het vastgestelde budget heen ging, iets waar Kutaragi zijn superieuren niet van op de hoogte bracht. Toen Stringer aan Kutaragi vroeg om te dineren met de bazen van de elektronicadivisie deed Kutaragi dit maar eens per jaar. Stringer poogde op geduldige wijze de medewerking van Kutaragi te verkrijgen, naar eigen zeggen ging hij vaker met Kutaragi uit eten dan met zijn vrouw.

In september van vorig jaar maakte Kutaragi bekend dat Sony de aantallen PS3-consoles voor de Verenigde Staten en Japan halveerde en dat de Europese launch uitgesteld werd. Kutaragi gaf de schuld van dit uitstel volledig aan de elektronicadivisie, deze divisie zou niet geslaagd zijn in het produceren van essentiële onderdelen voor de nieuwe spelcomputer. Opmerkingen die duidelijk de gespannen verhoudingen tussen Kutaragi en deze divisie aangeven. Kutaragi ging destijds zelfs zo ver dat hij opmerkte dat de bouwkwaliteit van Sony's producten achteruit was gegaan.

Een paar weken na deze persconferentie ging Kutaragi nog een stap verder: Bij een vergadering verraste hij Stringer met een voorstel om de prijs van de 20GB PS3 te verlagen in Japan tot ongeveer 50.000 yen (330 euro) om de launch succesvoller te doen verlopen. Stringer ging ondanks de financiële gevolgen, die naar zou blijken een verlies voor de gamesdivisie van 2 miljard zouden opleveren, akkoord.


Don Ken