AMD neemt ATi over voor 5,4 miljard dollar

We berichtten gisteren al dat er geruchten gingen over een overname van ATI door AMD, inmiddels zijn deze geruchten bevestigd. AMD zal ATI overnemen voor een bedrag van $5.4 miljard, leuk gevolg voor ATI was dat de aandelen maar liefst 18% stegen na het bekend maken van de overname.

Voor AMD is het de grootste overname uit de geschiedenis. Een van de redenen achter deze actie is de concurrentie met Intel, welke momenteel de markt voor halfgeleiders in handen heeft. AMD hoopt met deze aankoop meer orders binnen te krijgen van bedrijven als Dell en Hewlett-Packard, aangezien ze nu zowel de processor chips als de grafische chips kunnen leveren.

Voor ATI zal de overname hetzelfde effect hebben in omgekeerde volgorde. Concurrent nVidia levert momenteel meer chips, maar door de overname zouden veel bedrijven wel eens voor ATi kunnen gaan kiezen om kosten te besparen.

Of deze overname ook het effect zal hebben dat pc's met AMD processoren en ATi grafische kaarten in de toekomst goedkoper worden is niet bekend, maar lijkt niet erg waarschijnlijk. Zeker op de korte termijn zal AMD nog wat problemen kennen met de integratie van beide bedrijven en zullen de kosten voor het bedrijf nog wel blijven oplopen.