Virgin Games komt ook met online distributie

Online distributie is de nieuwste rage in PC-game land. Natuurlijk kon Virgin Games niet achterblijven en kondigde dit weekend aan dat het bezig is aan een nieuw distributie systeem. Virgin Games, niet echt een grote naam (meer) op het gamesgebied, wil het tweede kwartaal van 2007 de nieuwe service aan de man brengen.

Het speciale aan het systeem is dat een snelle breedband connectie niet nodig is. Dit moet worden veroorzaakt door het streaming-principe, wat ook wordt gebruikt bij sommige MMO's (bijvoorbeeld Guild Wars). Hierbij worden alleen de "core components" van de game geïnstalleerd, wat in eerste instantie de download hoeveelheid aanzienlijk vermindert. De meer specifieke content, zoals de levels en karakters, wordt tijdens het gamen gedownload (gestreamd, als bij filmpjes).

Naast toegankelijkheid moet de service nog een unieke mogelijkheid bieden: het lenen van games. Virgin directeur Simon Burridge: "Er is nooit echt een markt geweest voor PC game verhuur, vanwege het gemak waarmee PC games te hacken zijn. Deze service zal voor het eerst de mogelijkheid aan uitgevers bieden om hun games te verhuren, omdat consumenten nooit de gehele game op de harde schijf hebben staan."

Virgin wil dat zowel basic als hardcore gamers wat aan de service hebben. Uit de site van Virgin blijkt dat zij wel de basic spelletjes, als poker en casino, voor hun rekening nemen. Om het spelaanbod wat te vergroten, wil Virgin samenwerken met andere developers. Deze zullen dan via de service hun games aanbieden.